Castell de Cabres recuperarà una tradició perduda a la Guerra Civil

Els veïns de Castell de Cabres faran la Rogativa a Sant Cristòfol, una tradició que es va perdre a la Guerra Civil. Aquesta ermita, situada a 5 quilòmetres al nord de la població, està  a la part alta de la muntanya i des d’ella es poden albirar unes vistes impressionants del territori. Per accedir en vehicle cal fer-ho des de Coratxà, en 4×4. El proper dissabte 17 de juny, els veïns eixiran a les 9:30 h. del matí i es preveu que arriben a les 11:30 h, on es trobaran amb els pobles veïns, Coratxà, Herbers i Vallbona. A les 12 hi haurà una missa, que se celebrarà a l’interior de l’ermita, després que l’Ajuntament l’hagi desbrossat i habilitat per a esta data tan especial. A continuació, es beneirà la prima i a les 13 hores, tindrà lloc un dinar popular.

Els veïns de Castell de Cabres anaven dos dies a l’any en romeria a Sant Cristòfol, per Els Apòstols (l’1 de maig) i per Sant Joan (24 de juny). Allà, s’oficialitzava una missa i es repartia prima si hi havia alguna promesa. Ara, Castell de Cabres recupera aquesta tradició aquest dissabte.

 

Una mica d’història…

L’ermita de Sant Cristòfol es va construir entre 1565 i 1575 i possiblement s’alce sobre una construcció anterior, que edificarien els primers colons. A més de l’ermita, en aquest lloc també trobàvem dues edificacions més: l’hostatgeria i l’habitatge de l’ermità. És un temple rectangular que encara conserva els seus paràmetres perimetrals reforçats per quatre contraforts. Entre aquests, trobem la porta d’entrada en arc de mig punt. Està documentat que a principis del segle XX se seguia practicant culte en aquest lloc. Al 1936 un incendi va provocar l’enrunament de la coberta i es va abandonar. Avui en dia queden algunes ruïnes.

Llegendes

Explica la llegenda que Santa Àgueda tenia dos germans, Sant Cristòfol i Sant Domènec, a qui va obligar a viure separats per una disputa. Amb el temps, tots dos van arribar a ser sants i les seves ermites es van construir sobre els seus llocs de retir. Des de l’ermita de Santa Àgueda, a Vallibona, es poden veure, encara que estan molt allunyades, les ermites de Sant Domènec (també a Vallibona) i Sant Cristòfol (Castell de Cabres). Així, es diu que la germana els segueix vigilant.RELATED POSTS