Coneix Els Ports: Cinctorres i Villores

La comarca dels Ports és una terra amb un llegat històric que es deixa veure en tots i cadascun dels pobles que la composen. En cada poble trobem carrers singulars, edificis històrics, museus interessants i celebracions que conformen la identitat de cadascun.

Per això es fa la campanya “Coneix la comarca”, una iniciativa dels pobles de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, que té l’objectiu d’aproximar el patrimoni dels nostres municipis a veïns i visitants, perquè es coneguen el llegat i les curiositats d’uns pobles autèntics.

CINCTORRES

Cinctorres té un entorn paisatgístic meravellós, sobretot destaca el Parc Natural de la Rambla de Cellumbres, amb un canó format entre la Roca Parda i la Roca Roja, que deixa veure un paisatge únic ple de fauna i flora característica.

El nucli urbà de la localitat també albergue racons i curiositats realment úniques.

Durant la visita guiada al municipi de Cinctorres, es podrà veure el retaule de Sant Pere de Cinctorres, que date del s. XV. Com a curiositat, s’ha de dir que forme part d’un trio d’obres d’estil gòtic. Aquestes obres es troben: una al Museu del Prado de Madrid, una altra al Museu de la Catedral de Barcelona i l’altre a aquesta localitat dels Ports, Cinctorres.

Cinctorres té diversos museus i centres expositius que veurem durant el matí del 23 de juny, un dels més importants és el Museu Dinomania, on els visitants poden veure les restes arqueològiques de l’únic jaciment de dinosaures que es pot visitar en tota la Comunitat Valenciana.

 VILLORES

Villores és un dels pobles més xicotets de tota la Comunitat Valenciana, tant per nivell de població, com pel seu terme. La seua història és curiosa, va ser un senyoriu eclesiàstic que no depenia de Morella.

Durant la vesprada del dissabte 23 de juny, podrem descobrir l’encant de Villores passejant pels seus carrers.  A més, es realitzarà un taller d’elaboració d’atxes d’espígol, ja que recentment a Villores d’ha recuperat la tradició d’ elaborar aquestes atxes la nit de reis i encendre-les amb l’objectiu de cridar i esperar perquè vinguen els reis mags. Una tradició que han recuperat i que només es coneix com a tal a la localitat de Villores.

A més d’aquest taller, també es realitzarà un altre de com fer espardenyes, doncs l’elaboració d’espardenyes va ser un motor molt important en l’economia de aquesta localitat i, inclús hui en dia, ho seguis sent.RELATED POSTS