El Festival Portsxinel·la desperta encara més interés a Els Ports

La primera part del Festival Portsxinel·la s’ha saldat amb èxit de públic, que ha omplert per complet quasi totes les representacions que han tingut lloc entre el divendres 30 de març i el diumenge 1 d’abril en les localitats de Villores, Vilafranca, La Mata, Olocau del Rei i Castell de Cabres. Unes afluències d’espectadors majors que en l’edició del passat any, en la qual es va estrenar aquesta iniciativa que acosta el teatre de titelles a les poblacions de la comarca castellonenca dels Ports. Fins i tot en les representacions amb menys públic s’ha fregat el centenar d’assistents. Un intent de promoure el turisme cultural aprofitant les dates pascueras que sorgeix des d’Eclíptica D’Art i Viu Els Ports, recolzada per la Diputació Provincial de Castelló, i de la qual també participen els ajuntaments de Morella, la Todolella, Forcall, Castellfort i Cinctorres, a més dels cinc ja assenyalats.

L’arribada de Portsxinel·la a aquestes localitats ha suposat tot un esdeveniment en elles, registrant-se casos d’espectadors que s’han desplaçat d’una a una altra per a seguir la programació. Un moviment que ha beneficiat a establiments comercials d’aquestos pobles. D’aquesta manera se segueix la línia prevista: contribuir al turisme cultural en una zona sense molta població, encara que molt bella en els seus entorns i edificacions. A més, s’ha cercat una fase de l’any fora de l’estival, quan s’experimenta una major activitat en els seus carrers. Un objectiu desestacionalizador.

Aquesta segona edició de Portsxinel·l’es va obrir el divendres 30 de març a Villores amb ‘Nil i la casa de xocolata’, per la companyia catalana La Pantomima, i eixe mateix dia es va poder gaudir a Vilafranca de ‘L’arxipèlag dels gegants’, per Teatre de la Resistència, de Castelló. El dissabte va ser el torn de ‘El patito feo’, per l’andalusa A la Sombrita Teatro, en La Mata, i de la premiada ‘El pirata Barba’, per Xarop Teatre (Castelló) a Villores. El diumenge va sorprendre la gran assistència a Olocau del Rei, amb motiu de ‘La caixa màgica’, per la Pinzón (Colòmbia), amb un bon nombre d’espectadors de fora de la localitat; i a la vesprada, a Castell de Cabres, ‘Els primers burrets’, per Xarop Teatre (Castelló).

Aquest festival serveix als espectadors una variada exhibició de diferents tècniques d’aquest art escènic, des de la clàssica polixinela al teatre d’ombres. Unes obres que van portar a molts dels assistents a preguntar als actors sobre diferents aspectes de les mateixes, així com a interessar-se per la resta de la programació.

A partir del dijous 5 d’abril començarà la segona fase d’aquesta edició de Portsxinel·la, amb taller de fabricació de titelles dirigit per La Pinzón de Colòmbia, exposició per la castellonenca Xarop Teatre i representacions a càrrec de les companyies catalanes Pengim Pengam i L’Invisible Titelles, l’aragonesa Títers Sin Cabeza i la italiana La Bottega Teatrale, a més d’una mostra escolar per CRA Columres.

 

SEGONA SETMANA DEL II FESTIVAL PORTSXINEL·LA

Dijous 5 d’abril
Cinctorres. Alberg Municipal. Taller de construcció de titelles, per La Pinzón (Colòmbia). 11:30-14:00.
La Mata. Ajuntament. Exposició de titelles (visites guiades), per Xarop Teatre (Castelló). 18:00-20:00.

Divendres 6 d’abril
La Todolella. Castell. ‘El guinyol-Artur i Blancaflor’, per Pengim Pengam Titelles (Catalunya). 18:00. (Aconsellada a partir de 4 anys).
Vilafranca. Teatre Carles Pons. II Mostra Escolar de Titelles, per CRA Celumbres (Castelló). 18:00-20:00.

Dissabte 7 d’abril
Vilafranca. Teatre Carles Pons. ‘La fame vaig di arlecchino’, per la Bottega Teatrale (Itàlia). 12:00. (Aconsellada a partir de 6 anys).
Forcall. Plaça Major. ‘La veritable história del rei que tènia el nas vermell’, per L’Invisible Titelles (Catalunya). 12:00. (Aconsellada a partir de 4 anys).
Cinctorres. Plaça San Luis. ‘Tuga hace el payaso’, per Titelles Sense Cap (Aragó). 17:00. (Aconsellada a partir de 4 anys).
Forcall. Plaça Major. ‘La fame di arlecchino’, per la Bottega Teatrale (Itàlia). 17:00. (Aconsellada a partir de 6 anys).
Morella. Plaça de Colom. ‘El guinyol-Artur i Blancaflor’, per Pengim Pengam Titelles (Catalunya). 17:30. (Aconsellada a partir de 4 anys).

Domingo 8 d’abril
Castellfort. Plaça de l’Ajuntament. ‘Tuga hace el payaso’, per Titelles Sin Cabeza (Aragó). 12:00. (Aconsellada a partir de 4 anys).
Morella. Plaça de Colom. ‘L’arxipèlag dels gegants’, per Teatre de la Resistència (Castelló). 12:30. (Aconsellada a partir de 6 anys).
la Todolella. Plaça Major. ‘La veritable história del rei que tènia el nas vermell’, per L’Invisible Titelles (Catalunya). 17:00. (Aconsellada a partir de 4 anys).RELATED POSTS