La comarca dels Ports és natura, una regió travessada per rius i muntanyes, poblada per arbres i vegetació de gran interés i en la qual viu una fauna variada, on la biodiversitat és una de les característiques més importants, gràcies a la qualitat ambiental del territori.
Des de sempre, les persones que han habitat aquesta terra han sigut respectuosos amb l’entorn, el qual els ha proporcionat les eines de treball i un mode de vida caracteritzat per l’explotació sostenible dels recursos naturals. Així, la gent d’ací estima i té cura del medi natural, per ser la seua casa, vida i refugi.
Ara fa 25 anys, la comarca dels Ports va sofrir una terrible catàstrofe. Des de terres de Terol es va produir un gran incendi que va arribar a la zona i va assolar 29.144 hectàrees de terreny. Les altes temperatures dels primers dies de juliol, juntament amb la intensa sequera que hi havia, van ser els factors determinants per a aquell fatal desenllaç.
Així, des de Villarluengo (Terol), el foc va anar avançant fins a arribar a localitats com Olocau del Rey, a les portes dels Ports. Una onada de solidaritat ciutadana es va traslladar fins allí per ajudar a fer que el poble no calara foc, com així va ser a la localitat d’Ortells, on els veïns i veïnes es van refugiar a l’edifici de l’església fins que el foc va passar de llarg deixant varies cases cremades. La gent dels pobles veïns de Sorita, Palanques, Villores, la Todolella i Xiva va ser evacuada.
Després de deu dies de foc incontrolat, l’incendi va poder ser extingit. Molta gent de la comarca va perdre els seus mitjans de vida: les granges amb animals, els terrenys de cultiu i els boscos, havent de començar de nou, amb determinació i esperança.
I d’aquesta manera, a poc a poc, al llarg d’aquestes últimes dècades, la natura s’ha anat regenerant pels diferents indrets que van patir la catàstrofe, deixant l’empremta d’aquell terrible fet, que ha configurat part dels nostres estimats paisatges.
Per això, s’ha d’advertir a totes aquelles persones que recorren els nostres camins i sendes per a gaudir de la natura, que siguen cívics i gaudisquen d’ella amb respecte, ja que forma part d’un patrimoni que tots devem conservar perquè fets com aquest no es tornen a repetir.
(Fotografia de El Periódico Mediterráneo)
(Fotografia de Comarquesnord.cat)
(Fotografia de Comarquesnord.cat)