El Sexenni de Morella, la vida i la història de sis en sis anys

Només falta un mes perquè Morella visca els seus dies més especials de sis en sis anys. Des del proper dia 18 fins al 27 d’agost, la localitat celebra el Sexenni. Aquesta celebració remunta els seus orígens al segle XVII i, avui en dia, conserva intactes les tradicions i la bellesa estètica que ofereixen els carrers adornats amb tapissos de paper arrissat i les danses del Sexenni.

Què és el Sexenni?
L’origen del Sexenni data de 1672 quan la ciutat va patir una plaga de pesta que va assolar a la població. La desesperació es va dirigir cap a la Mare de Déu de Vallivana, patrona de Morella, i, segons expliquen les cròniques de l’època, les autoritats van decidir traslladar la imatge mariana des del seu Santuari fins a la ciutat produint-se la recuperació dels malalts. En senyal d’agraïment i
com a mostra de devoció les autoritats civils i eclesiàstiques van emetre un vot, un any més tard, comprometent-se a rendir grans festes a la Mare de Déu de Vallivana cada sis anys. Des de llavors, aquest compromís ha estat complert de generació en generació i una multitudinària romeria es dirigeix ​​a peu fins el Santuari, situat a 24 km. de Morella, per traslladar la imatge de la Mare de Déu fins a la ciutat. L’arribada d’aquest romiatge és celebrada amb l’engalanament de les principals carrers i l’organització d’unes solemnes festes que es perllonguen en novenari, nou dies.

18 d’agost, entrada de la Mare de Déu de Vallivana
L’entrada de la Mare de Déu de Vallivana a la ciutat és una espectacular mostra d’emotivitat i d’històriques escenes. La població ha estat un any treballant per a aquest moment en el qual queda proclamat un nou Novenari. Aquestes festes tenen un origen gremial, per la qual cosa cada dia està organitzat per un sector laboral que aporta diferents signes culturals. I en la nit de la rebuda a la Verge de Vallivana, que aquest any serà el dissabte 18 d’agost, conflueixen tots els gremis, les danses, els quadres folklòrics i els símbols de la ciutat.

L’artesania del paper arrissat
Una de les coses més peculiars i característiques del Sexenni és que Morella s’engalana amb adorns de paper arrissat. Durant tot un any, els veïns i veïnes de la localitat treballen per decorar els carrers i que llueixin en el seu màxim esplendor. Quilòmetres i quilòmetres de paper de seda, que prèviament es doblega, després es talla, s’arrissa i s’enganxa a poc a poc en els tapissos, que són autèntiques obres d’art. Per això, Morella es converteix en un museu viu a l’aire lliure i és un moment molt especial per conèixer la localitat, d’una forma totalment diferent.

Els gremis
Cada dia del Sexenni, des del 19 d’agost al 27, es passa cada un dels Novenaris. Aquests dies estan organitzats pels gremis de la localitat, mantenint l’estructura medieval de la celebració. Ajuntament i Clergat, la Gent Gran, els Llauradors, Morellans Absents, Colònia Morellano-Catalana, Professions, Indústria i Transport, Comerç i Turisme, Arts i Oficis i la Joventut seran els encarregats de l’organització de cadascuna de les jornades.

Les danses i elements del Retaule
Cada dia del Sexenni desfila un Retaule, una processó costumista que mostra tota la riquesa cultural d’aquestes tradicions úniques en terres mediterrànies i que constitueixen un dels elements més atractius del Sexenni. En ella, els Torneros, a els Llauradors i Llauradores, Teixidors, Arts i Oficis, La Corronquina o Les Gitanetes dansen al so del tabal i la dolçaina, amb passos espectaculars i elegants. A més, en cada Retaule trobem la Reina Esther i el quadre de Heroïnes, el Carro Triomfant, els Santetes o els Miraverges.RELATED POSTS