Els dolços i pans, tradició atemporal als Ports a través dels forns medievals

Pastissos, flaons, coquetes, carquinyols, pans i pastes… Els Ports és una terra on la gastronomia ha tingut, té i tindrà una importància sense igual. En qualsevol visita a les localitats de la comarca no pot faltar una parada als forns i pastisseries per a provar els dolços típics de la zona elaborats amb productes de la terra i de temporada. Una pràctica que es remunta segles enrere.

Per als amants de la gastronomia i la història, Els Ports té una parada obligatòria: Forcall. Ací trobem el forn en funcionament més antic d’Europa. Es tracta d’un forn construït en 1246, amb un marcat estil gòtic. Des que es va erigir no ha deixat de funcionar per a oferir sempre els millors pans i dolços. El Forn de la Vila, nom pel qual es coneix, va ser restaurat en 1993, moment en què es va col·locar sobre la pedra una placa commemorativa amb la inscripció “Forn de la Vila, 1246-1993”.

Forn de la Vila – Forcall.

La visita impressiona, ja que el Forn de la Vila encara manté l’estructura original del forn medieval primitiu. En el seu interior compta amb dos antics forns de llenya de caràcter comunal utilitzats durant segles pels veïns i veïnes de Forcall per a enfornar les seues delicatessen. Actualment, només un dels dos forns de llenya s’usa, i és durant les celebracions de Sant Antoni de Forcall, la ‘Santantonà’, declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic i Bé d’Interés Cultural. Cada gener, el poble es reuneix en aquest espai únic per a elaborar les coquetes i rotlletes que es repartiran durant la festa.

“Santantonà”.

Forcall compta amb el forn en funcionament més antic, però no és l’únic forn amb història que podem conéixer a la comarca. Olocau del Rey i Vilafranca guarden en els seus centres històrics altres dos forns medievals de gran valor cultural.

El forn d’Olocau del Rey va ser erigit en 1272 i consta d’una xicoteta sala amb tres arcs romànics, situada en la part posterior de la Confraria. Es creu que, antigament, formava part d’un edifici major i no era emprat únicament com a forn. A hores d’ara, aquest forn del segle XIII no està en funcionament, però es pot visitar per a conéixer el passat i la història dels antics pobladors del municipi.

Olocau del Rey.

Després de Forcall i Olocau del Rey viatgem a Vilafranca, on es troba el tercer forn medieval conservat als Ports. Del segle XIII, el Forn gòtic de Vilafranca forma part de la coneguda com a arquitectura de conquesta. Amb el pas dels anys, ha tingut propietats i usos ben diversos, tant privats com comunals. Així, ha sigut propietat de senyors feudals, noblesa, del mateix municipi i d’entitats privades. Ara mateix, el Forn s’ha convertit en un restaurant, amb el que es pot gaudir de grans delícies dins d’un edifici de l’edat mitjana.

Aquests tres espais històrics conservats durant el pas dels segles són emblema del passat dels Ports. Un passat que ha arribat fins als nostres dies, en els actuals forns i pastisseries, amb els diferents dolços que cada dia es couen i enfornen. La tradició més pura amb flaons o carquinyols i noves elaboracions com mousses o cassoletes es barregen per a oferir al visitant una experiència gastronòmica única difícil d’oblidar.

Flaons.