Si hi ha una manifestació humana d’intervenció en el paisatge destacable a Els Ports és l’arquitectura de la pedra seca en els nostres camps, muntanyes i valls. L’espectacularitat del treball dels nostres avantpassats impressiona i ens transporta a una època on la pressió demogràfica necessitava de nous recursos, de més terres. Precisament, esta manifestació arquitectònica i cultural opta a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, gràcies a una candidatura internacional. Esta setmana mateix, s’ha aconseguit un tràmit més, ja que el Ministeri de Cultura ha acceptat la candidatura. Un pas que es suma a la presentació a la UNESCO.
Paisatge de pedra seca a l’ermita de Sant Pere de Castellfort
La pedra seca s’ha emprat històricament amb fins agrícoles. Amb esta tècnica s’han construït bancals, murs, casetes, pous, aljubs… És un mètode de construcció tradicional, ecològic, intel·ligent i que demostra un gran ingeni. Les parets es construeixen sense cap ajuda de morter ni pasta, de forma que el contacte entre elles és el que fa que es mantinguin unides formant la paret. Els seus orígens estan lligats a la lluita de l’agricultor a guanyar terreny per poder fer cultiu, sobre tot en bancals pobres i en pendent. Les pedres s’extreien, transportaven i emmagatzemaven en les immediacions, formant les diferents construccions. Així va nàixer un paisatge on els agricultors van deixar la seva empremta en moltes zones com Els Ports.
La tècnica s’ha utilitzat durant tota la història, des de fa diversos mil·lennis, però quan la seua utilització va tindre un moment més àlgid va ser en els segles XIX i principis del XX. A Els Ports trobem estes manifestacions en quasi tot el territori, però si hi ha una zona on hi ha una elevada densitat d’elements constructius eixa és l’àrea de Vilafranca-Castellfort, amb construccions que són autèntiques obres d’art. Inclús, a Vilafranca pots descobrir tots els secrets d’esta tècnica al Museu de la Pedra Seca i realitzar fins a tres recorreguts senyalitzats en els entorns.
Galeria de pedra seca a Vilafranca
Candidatura internacional
La candidatura per la declaración de Patrimoni Immaterial de la Humanitat la van impulsar Xipre i Grècia i s’han sumat Croàcia, Suïssa, Eslovènia, França, Itàlia i Espanya. Al nostre país estan representades la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears, Aragó, Extremadura, Andalusia, Canàries, Galícia i Astúries.