La ruta del Groch, Forcall

Al llarg dels últims segles, la situació política i social, els habitants d’aquesta terra i els seus paisatges muntanyosos, han sigut protagonistes dels primers conflictes civils de l’Estat Espanyol: les Guerres Carlines.

La primera d’aquestes guerres va esdevenir entre els anys 1833 i 1840, quan, als Ports i el Maestrazgo, va sorgir la figura de Ramón Cabrera, el famós “El Tigre del Maestrazgo”, capitanejant tropes de voluntaris adherits a la causa de Carles María Isidre en la lluita pel tron espanyol.

Tomás Penarrocha, Penarrocha va ser un d’aquests voluntaris, i un dels més destacats dels Ports. Nascut a Forcall a principis de segle, era conegut com “el Groc” per la seua cabellera pel-roja i bigotis rossos i, al llarg de la seua vida, va adquirir la consideració d’heroi per alguns o de bandoler per a altres. La seua lluita per l’ideal “Deu, Pàtria i Rei” i la seua actitud valenta i decidida van fer que al llarg de la guerra fóra nomenat cap dels voluntaris reialistes de Forcall i, passada aquesta i amb Cabrera en l’exili, va encapçalar la seua particular lluita, en moltes ocasions en solitari, per les muntanyes de la comarca. Aquests fets, ocorreguts entre 1841 i 1844 són coneguts com “la guerra del Groc” i el seu record ha arribat fins els nostres dies assolint la categoria de llegenda.

Recentment, a Forcall s’ha desenvolupat i senyalitzat una ruta turística-cultural pel poble, “LA RUTA DEL GROC”, la qual recorre el municipi amb ajuda d’un plànol amb uns petits textos que ens situen en els escenaris principals del municipi relacionats amb aquest personatge. La ruta ha sigut desenvolupada per la Colònia Forcallano-Catalana, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Forcall.

Amb aquesta iniciativa, el visitant podrà recórrer la població i visitar tots aquests llocs amb ajuda del plànol i uns símbols distintius numerats que marquen cada punt de la ruta. El símbol és un bigot, element identificatiu del guerriller carlí Tomàs Penarrocha, el qual destacava pel seu color ros o “groc”.

A més a més, també es programen visites guiades pel nucli urbà amb aquesta temàtica, que poden ser concertades per a grups.

Per a més informació sobre la ruta, aconseguir els plànols, etc., o concertar visites guiades, s’ha de cridar a l’Oficina de Turisme de Forcall, en horari de 10:30h a 13:30h de dimecres a diumenge.

Tourist Info de Forcall:RELATED POSTS