La sostrada medieval policromada de Vallibona

Vallibona és una població situada a la vall del Cervol, un entorn idíl·lic en el qual el visitant podrà assaborir autèntiques pinzellades medievals, descobrir racons amb encant, respirar la fragància dels boscos i descansar amb el so relaxant de la natura que l’envolta.
A més de tots aquests encants, un dels elements més genuïns del xicotet municipi és la seua gran riquesa patrimonial, entre la qual destaca l’Església de l’Assumpció, interessant edifici declarat Bé d’Interés Cultural, i el seu campanar mudèjar, l’origen del qual sembla ser que fou una de les torres de defensa de la població quan va estar emmurallada.
El modest exterior del temple contrasta amb l’important secret que al llarg dels segles ha amagat la seua sostrada i que ha sigut descobert recentment, sent objecte d’una intensa restauració que ara veu la llum amb l’obertura d’un Centre d’Interpretació.

La riquesa de la sostrada policromada de l’església té el seu origen al segle XV, en el qual es van celebrar, entre 1411 i 1414, algunes de les reunions entre el rei Ferran d’Antequera, el papa Benet XIII i Sant Vicent Ferrer per a intentar resoldre el conegut com a Cisma d’Occident. Probablement arran d’aquests esdeveniments i amb la pertinença de Vallibona a la ciutat de Morella, es va propiciar aquesta riquesa artística que atresora el temple parroquial, que destaca pels seus arcs diafragmàtics, en els quals se sustenta la sostrada medieval de fusta ricament policromada amb escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies, etc. Tot açò configura un cassetonat que ha sigut considerat com un dels més rellevants d’Espanya i encara d’Europa.
Al Centre d’Interpretació, situat a la Capella de la Comunió, s’exposen alguns dels valuosos materials restaurats, amb informació i un audiovisual. Pròximament es podrà visitar la sostrada.

(Fotos: José Manuel Serret Jovaní)RELATED POSTS