L’Anunci, de l’A a la Z

Morella ja està preparada per viure l’Anunci este proper diumenge. Ací et deixem una guia de l’A a la Z perquè conegues tots els elements de la festa:

Arrissat: Si hi ha un element decoratiu que crida l’atenció en l’elaboració de les carrosses eixe és el paper arrissat. Una laboriosa tècnica local, que consisteix en tallar el paper de seda en xicotetes tires, doblegar-lo i anar frotant-lo amb un drap, per arrissar les puntes. El resultat es talla a xicotets trossets i es va pegant als tapissos. Hi ha més tècniques, com el “caragolillo”, la “fulleta”, les “flors” o el “munyit”, però sens dubte, la més utilitzada és el paper arrissat.

 

B atalla de confeti: Més de 40.000 persones es citen en l’Anunci, on es llancen més de 50 tones de confeti. És una autèntica batalla de diversió, color i alegría.

 

Carrosses: Els veïns i veïnes de Morella treballen durant tot un any per decorar les seues carrosses. El resultat és espectacular, tal i com es pot veure el dissabte i el diumenge durant l’exposició. Després, seran els vehicles des d’on es llança el confeti.

 

Desfilada de disfraços: les quadrilles participants es disfrassen de la temàtica triada per a la seua carrossa. Tots els visitants estaran a les 15:30 hores per veure esta gran desfilada, preludi a la gran batalla de confeti.

 

Els Volantins: Pablo, Gertrudis i Cleopatra són tres ninots enganxats a una barra entre dos balcons del carrer la Font. Apareixen abans de l’Anunci i el Sexenni i ballen al pas de les processons i retaules. Se sap que a principis del segle XVIII ja existien i són un element molt simpàtic i volgut pels morellans i morellanes.

 

Fidelis, fortis et prudens: són els títols de la ciutat, atorgats per Jaume I, que representen els tres emblemes de la ciutat. Es representen per tres xiques en el Pregó del matí. Fidelis va acompanyada d’un gosset, fortis d’una torre i prudens d’un espill.

 

Gegants: son un símbol ja festiu a la localitat. Si hi ha festa grossa, sol anar acompanyada de la desfilada i ball dels gegants. Al Pregó es tornaran a veure.

 

Història: L’Anunci se sap que es celebra des de fa 120 anys i el Sexenni des de fa 344. Sens dubte, el cicle sexennal és historia viva.

 

Interès Turístic Nacional: L’Anunci està declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, per la seua singularitat i repercussió.

 

Joventut: la joventut  és fonamental en l’Anunci. La Pregonera sol ser una persona que ha acabat els seus estudis, els símbols de la ciutat estan representats per joves i quasi tota la joventut de la localitat participa en la festa de vesprada.

 

K FolKlore: Tradició, música, color, símbols… molts d’elements culturals de la localitat es poden veure en l’Anunci.

 

LIV cicle sexennal: l’Anunci serà el començament del LIV cicle sexennal, que tindrà el moment més àlgid el proper any, en la celebració del Sexenni.

 

Música:la música és fonamental a Morella. El dia de l’Anunci comença amb la diana dels Gaiteros de Morella. La música de l’Associació Musical Mestre Candel tornarà a acompanya al Pregó. I per la vesprada, les xarangues i els equips de música tindran un gran protagonisme en les desfilades.

 

Ninots: ninots de cartró que apareixen els tres diumenges abans de l’Anunci i que representen la veu crítica d’un barri, que amb sana ironia manifesta el seu parer sobre costums, actuacions municipals, realitats socials…

 

Original: sens dubte, l’Anunci destaca per ser una festa original i singular, única en tot el món.

 

Pregó: Crida anunciadora del Sexenni. Un herald, acompanyat de quatre creuats i la senyera duta a cavall pel Síndic, passa pels carrers de Morella anunciant l’arribada del Sexenni al proper any.

 

Quaranta carrosses participaran en l’Anunci

 

Rosari: el divendres es celebra el dia de la Mare de Déu de Vallivana, on el Solemne Rosari de nit tanca un dia dedicat a la patrona.

 

Sexenni: les festes grosses de Morella, que es celebren una vegada cada sis anys. La seua arribada s’anuncia al Pregó de l’Anunci. Consisteix en un novenari dedicat a la Mare de Déu de Morella, organitzat pels gremis de la ciutat. Durant el novenari es pot veure el Retaule, on participen les danses del gremis i nombrosos elements de la ciutat. Els carrers s’engalanen i estan decorats per paper arrissat

 

Tradició: Morella viurà un dia molt especial el diumenge, que soles es pot viure una vegada cada sis anys. La pròxima serà l’últim diumenge d’agost de 2023, on es tornarà a renovar el compromís amb els avantpassats i s’anunciarà l’arribada del LV Sexenni.

 

Unió: l’Anunci i el Sexenni representen la unió de tot un poble per preparar una gran festa. En este cas, totes les quadrilles han treballat durant tot un any per enllestir les seues carrosses.

 

Vallivana: l’element important i central de tota la festa, la Mare de Déu de Vallvana. Explica la tradició que al segle XVII va lliurar d’una pesta a la població. En el seu agraïment es va acordar fer un novenari en el seu honor de sis en sis anys. Eixe és l’origen del Sexenni.

 

W HollyWood: les temàtiques de les carrosses són molt variades. En els últims anys, moltes pel·lícules han inspirat moltíssimes carrosses, gràcies al seu coneixement popular, el colorit o la fàcil adaptació. Per exemple, en l’Anunci de 2011 fins a 17 carrosses estaven inspirades en pel·lícules o dibuixos animats.

 

Xalera:< l’Anunci és alegria, diversió, felicitat, color… és una gran xalera!

 

Y Senyera: El Síndic de l’Ajuntament rep la senyera de mans de l’Alcalde i acompanya al pregoner en el seu recorregut anunciador.

 

Zig-zag: els veïns i visitants no es poden perdre l’exposició de carrosses, que es pot veure durant el dissabte i el diumenge. Per poder veure-les bé i apreciar tots els detalls hauran d’anar fent zig-zag, especialment en la pujada del placet de la Basílica Arxiprestal fins el Convent de Sant Francesc.RELATED POSTS