L’Art Rupestre als Ports

La comarca dels Ports té una fauna i flora espectaculars, una rica gastronomia, un passat amb molta història, un gran patrimoni cultural i molt d’art, sobretot art rupestre. És a dir, pintures, gravats i jeroglífics que els avantpassats van deixar impresos sobres les roques i superfícies terrestres. 

Pels indrets dels pobles dels Ports s’han anat descobrint al llarg dels anys abrics d’art rupestre de diferents estils i, fins al moment, sumen un total de vuit abrics a la comarca. Aquests formen part del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, declarat l’11 de novembre del 2016 Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana. També s’engloben dins de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica, declarat l’any 1998 Patrimoni Mundial per la Unesco. 

El Cingle de Palanques.

A Ares es troben la Cova Remígia i el Cingle de la Mola Remígia que van ser descoberts l’any 1934 i pertanyen a l’estil d’art llevantí. 

L’Abric del Mas d’en Barberà es va descobrir el 1995 a Forcall i és d’art rupestre llevantí. 

La Cova dels Rosegadors a la Pobla de Benifassà que compta amb pintures d’art rupestre mil·lenari i es troba al costat del pantà d’Ulldecona. 

A Morella es troben la Galeria Alta del Mas i la Cova del Roure que són d’art llevantí i van ser descobertes l’any 1917. 

El Cingle de Palanques situat a Palanques com el seu propi nom indica, es coneix des del 1988 i el seu art és d’estil rupestre llevantí. 

L’Abric del Mas de la Rambla pertany a l’art llevantí esquemàtic i va ser descobert a Portell l’any 2004.

A Vilafranca es coneix des del 1971 La Covatina que és d’art rupestre llevantí.

Abric del Mas de la RamblaPortell.

Aquests abrics contenen diferents elements de l’antiguitat representats en ells, la majoria, però, són animals i persones. Quasi tots són de molt fàcil accés i es pot arribar caminant des del mateix poble al qual pertanyen excepte en el cas de Portell, per exemple. De fet, la Cova dels Rosegadors s’ha habilitat recentment per a persones amb discapacitats visuals incloent material de suport que complementa les representacions de les roques. Tot i això, es recomana visitar els abrics amb un guia per poder aprendre molt més d’aquests, guanyar en contextualització i no perdre’s cap detall. 

El Museu de la Valltorta organitza diverses visites guiades gratuïtes al llarg de l’any per posar en valor l’art rupestre de les comarques de Castelló. Per unir-se a aquestes només cal estar atent a les seues xarxes socials i a les dels ajuntaments i oficines de turisme, que també organitzen pel seu compte. La Cova dels Rosegadors és l’únic abric de la comarca al que el Museu no realitza visites, per això s’ha de contactar directament amb l’ajuntament de la Pobla de Benifassà o amb l’oficina de turisme de la Tinença. 

El descobriment d’aquests abrics ha suposat per al sector turístic dels Ports una empenta, donada l’ampliació d’atraccions i activitats que tant residents com visitants poden executar a la comarca. Menuts i grans poden endinsar-se en la història dels Ports mitjançant representacions originals a la natura. El passat d’una comarca disponible per a descobrir-lo amb els cinc sentits. Viu els Ports. 

El Cingle de Palanques.