Descobreix
VALLIBONA

Passejar per vallibona és traslladar-se al passat

EL PAISATGE DE VALLIBONA

Vallibona està situada en una vall a la riba esquerra del riu Cérvol, entre les serres del Turmell i de la Creu, a una altura de 672 metres sobre el nivell del mar. La seva gran riquesa paisatgística i la seva àmplia varietat faunística pot apreciar-se per les seves gairebé 10.000 hectàrees, que s’estenen per les muntanyes dels Ports i la Tinença de Benifassà. El riu Cérvol ha deixat al seu pas, al llarg de la història, una gran riquesa, ja que els veïns van saber canalitzar el treball i l’enginy per construir molins fariners per moldre el gra. A més, en aquestes muntanyes predominaven les carboneres, produccions de carbó vegetal que es van convertir en un dels motors econòmics de la localitat al segle XX. El seu enclavament en la part baixa de la vall, amb grans formacions rocoses a les seves esquenes, li atorga un encant especial. Passejar pel seu casc urbà és retrocedir en el temps, amb carrers estrets i empinats i racons pintorescs. Entre el seu patrimoni destaca l’Església de l’Assumpció, conjunt arquitectònic de gran valor del segle XIV amb elements barrocs i un cor alt recobert de símbols de rica iconografia i un orgue del segle XVIII, el campanar mudèjar d’època musulmana i les ermites de Santo Domingo i Santa Águeda, un dels millors exponents de l’estil romànic de reconquesta.

GAUDEIX DEL RIC PAISATGE DE VALLIBONA

CAMPANAR VALLIBONA

Església de l’Assumpció: Temple de gran importància històrica, en albergar en el s.xv diverses reunions per solucionar el Cisma d’Occident. Aquests esdeveniments històrics de rellevància van propiciar la riquesa que anirà atresorant, especialment la seva teulada medieval. Té elements barrocs, un cor recobert de símbols i un orgue del segle XVIII de gran valor. L’Església compta amb dos accessos: l’entrada lateral és la més antiga i conserva un porxo de tradició romànica.

Campanar Mudèjar: La torre del campanario era una de las tres que defendían la población en la época musulmana. Actualmente forma parte de la Iglesia de la Asunción. Respecto a las otras fortificaciones quedan restos de la Torre del Molino, a pocos kilómetros de la localidad, al lado del río Cérvol.

MUSEUS Y ERMITES

Museu Antics Oficis de Vallibona: Museu que fa un recorregut pels antics oficis de la localitat, que en el passat van tenir una gran importància i van donar una gran activitat a Vallibona. Tel. 964 17 20 20.

Museu de la Carbonera: Situat a l’edifici que va acollir la presó medieval, explica la història de la producció del carbó vegetal a la zona. Ofici de gran importància, gràcies al que Vallibona va arribar a tenir 1700 veïns el segle passat.

Ermita de Santo Domingo: Superb conjunt monàstic, en el qual tot l’ermitori s’estén al voltant d’una plaça quadrangular pavimentada amb lloses de fang i amb una cisterna al centre. A 12 km de Vallibona en direcció a Rossell.

Ermita de Santa Águeda: A 1175 metres d’altura, aquesta ermita està considerada com un dels millors exponents de l’estil romànic de reconquesta. El seu cop de porta destaca per ser de carreus treballats i estar situada entre un contrafort i la casa de l’ermita.

RECORRE ELS CARRERS DE VALLIBONA I GAUDEIX DELS SEUS MÀGICS RACONS

VA VIURE I VA COMBATRE LA PASTORA

La terra de la Pastora: Teresa/Florencio Pla Meseguer va ser un guerriller que va viure i va combatre al règim de Franco en la postguerra des de les muntanyes dels Ports i el Maestrazgo. Considerat l’últim maqui de Castelló, encara avui desperta un gran interès i la seva vida s’ha relatat en diversos llibres.

Ruta Botànica: Sendera botànica de poc més d’1 km. De passeig en el qual es poden veure diferents ecosistemes ben conservats: el bosc de rivera del riu Cérvol, el carrascal i els antics camps de cultiu.

Àrea recreativa de la Font Vella: En el terme municipal de Vallibona trobem diverses fonts que han proveït a la població al llarg de la història: la Font de Santa Águeda, la Font del Noto, la Font del Mes d’en Tena, la Font dels Corrals o la Font de l’Estret. cal destacar la Font Vella, a escassos metres de la població i envoltada d’un àrea recreativa. Al costat d’aquest punt està el mirador del Riu Cérvol, del que es pot gaudir de precioses vistes.

Festes i tradicions

San Antonio

Principal festa de l’hivern.

Data: Se celebra un cap de setmana proper al 17 de gener.

Setmana Santa

Festes Majors d’agost, en honor a Sant Domènech i Santa Águeda

Data: Segona setmana d’Agost.

Rogativa a Pena-Roja de Tastavins

Cada 7 anys, el dia després de l’Ascensió se celebra la rogació de trobada amb la població de Pena-Roja. Es tracta d’un fet històric que perdura des de l’any 1347.

MÉS INFORMACIÓ: www.vallibona.es