Dances
Tradicionals

Una història apassionant

Les danses de la comarca dels Ports tenen molts elements comuns, com la música de dolçaina i tabal, les indumentàries típiques de les localitats o la tradició dels seus passos.

Sens dubte, la dansa popular més destacada és la Dansa Guerrera de Todolella. Aquesta es tracta d’una manifestació cultural de gran importància, declarada Patrimoni Històric Artístic des de 1989. La Dansa Guerrera es representa des de fa segles i està plena d’elements singulars i simbolismes. En ella, són vuit guerrers vestits amb indumentària típica els que ballen tretze passos imitant una lluita amb espases, bastons i escuts.

Una altra dansa tradicional als Ports, que es representa en diferents localitats, són les Gitanetes. En ella, diverses joves amb vestimentes tradicionals dansen al voltant un jove que sosté un pal, entrellaçant les seves cintes.

Les danses del Sexenni són manifestacions culturals de gran valor. Entre elles, destaquen els Torneros, pels seus impressionants passos i per ser la dansa de la ciutat. Aquesta la integren joves vestits amb indumentàries de reminiscències florentines. Al ritme de la dolçaina i el tabal realitzen passos de gran dificultat, com els girs de 180º en l’aire, que sorprenen als espectadors. A més, les Gitanetes, Arts i Oficis, els Llauradors i dels Teixidors mostren les seves espectaculars passos durant el Novenari.

A més, als Ports trobem més danses, com “els varetes” i “els dansants” a Forcall, la “dansa dels pastorets” a Sorita o diferents balls populars, que es representen en ocasions especials, com el Ball del Poll, la Dansa del Pastor, el Ball Rodat, a els peregrins, el Ball Plà …

GALERIA DE FOTOS/