PRIMERA JORNADA “CONEIX ELS PORTS, CONEIX ELS NOSTRES POBLES”

La primera jornada “Coneix Els Ports, Coneix els Nostres Pobles” ja està en marxa. Aquest dissabte 26 de maig les localitats d’Olocau del Rei i La Mata seran les encarregades de rebre a veïns i visitants de la zona per a mostrar-los la seua autenticitat.

OLOCAU DEL REI

Olocau del Rei, una de les portes d’entrada a la comarca dels Ports, serà l’encarregada de donar la benvinguda a aquestes jornades, mostrant-nos, a través de dos visites guiades programades, monumentals edificis, entre els quals destacar l’església de Ntra. Sra. del Pópulo, la presó, el forn gòtic i les diverses cases senyorials de la població.

Els curiosos orígens d’aquesta població valenciana, podran ser coneguts a través de la recreació històrica realitzada en el documental “Olcaf, tierra de frontera”, es remunten a la construcció d’un castell àrab en el segle XII, conegut com el Castell d’Olcaf. Aquest castell i l’actual vila d’Olocau formaven part del Regne d’Aragó i no va ser fins a l’atorgament de la Carta de Pobla en 1271 per l’Infant En Pedro quan Olocau del Rei es va agregà al regne de València; cal dir que la data d’adhesió a aquest regne és qüestionable, ja que a l’agost del 1084 el Cid Campeador lliura una batalla contra el rei de Lleida, Tortosa i Denia el musulmá Mundir-al-Hadvid, i després de derrotar-lo, es va signar la pau i el Cid va ordenà fortificà el Castell d’Olcaf com a punt estratègic per a dominar la zona de Morella.

Durant les jornades, podreu descobrir tant els encants del nucli urbà de la població, com conéixer els orígens d’Olocau del Rei, a través de les visites guiades que es realitzaran a les 10:30h i a les 16:00h i en la visualització de l’interessant documental “Olfac, tierra de frontera” en la sala de la Villa a les 12:15h i a les 18:00h.


LA MATA

La Mata, el poble caracteritzat per la fabricació tradicional de les espardenyes, obrirà les seues portes per a mostrar l’església de Ntra. Senyora de les Neus a les 11:00h, així com el seu petit museu de les espardenyes, situat en l’antiga nevera medieval, en el cor del municipi, al voltant de la qual es troben les principals cases palatines de les famílies nobles que van viure des de l’edat mitjana.

 La localitat de la Mata ha recuperat recentment una celebració molt característica que enorgulleix als veïns: la festa de l’Onso. Després de la projecció d’un documental sobre la seua interessant història, descobrint la seua essència i característiques, al llarg del recorregut guiat pel municipi, que tindrà el seu inici a la plaça major, en el qual es podrà gaudir de una mostra d’elaboració d’espardenyes, així com la possibilitat de comprar productes tradicionals de la localitat.

Les visites guiades seran a les 12:30h i a les 18:00h i l’entrada a l’església a les 11:00h i a les 17:00h.

Al llarg de tot el dia es podrà visitar per lliure la sala de la vila, en l’ajuntament, en la qual es mostraran els trages tradicionals de la festivitat de Sant Antoni, la nevera medieval i la presó.Aquest dissabte 26 de maig, “Coneix Els Ports” potser una magnífica excusa per a conéixer aquestes dues poblacions que segur, no et deixaren indiferent i que et faran tindre ganes de tornar per a descobrir més racons dels seus voltants.
Consulta la programació completa en “Coneix Els Ports” RELATED POSTS