ARQUITECTURA

REFLEXOS DELS
POBLES

Son nombroses les manifestacions arquitectòniques i artístiques que conserva la comarca dels Ports. A través d’elles, es pot viatjar per la historia de les persones que van habitar aquestes terres.

PEDRA EN SEC

Des de temps immemorials, als Ports s’ha desenvolupat aquesta popular tècnica constructiva, que consisteix en la construcció de parets de pedra per a abancalar terrenys, fer casetes de refugi de pastors o ramats, delimitar propietats, etc. La genialitat de la tècnica resideix en el fet que no existeix cap tipus d’argamasa o material de fixació de les pedres, pel que el seu propi pes i col.locació és el que determina la seua estabilitat.

La importància d’aquestes construccions al llarg dels segles ha fet que aquesta tècnica constructiva haja sigut reconeguda com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

CASTELLS, FORTALESES I PALAUS

Els Ports és una terra de frontera, el que ha condicionat el seu patrimoni arquitectònic. Des de fa segles, nombroses persones han cobejat el domini i possessió del seu territori, construint imponents edificacions amb finalitat defensiva.  D’aquest manera, al llarg i ample de la comarca, trobem interessants castells, muralles i torres.

A més a més, l’intens comerç que es va produir als segles passats va fer que s’establiren importants famílies de nobles i burgesos als diferents pobles dels Ports, erigint imponents cases pairal i palaus.

EDIFICIS RELIGIOSOS

El ric patrimoni religiós de Els Ports permet fer un recorregut per les diferents etapes de la història de l’art: des d’edificis que conserven elements del mudéjar aragonès, fins a construccions romàniques, gòtiques, barroques o neoclàssiques. Veritables joies visitables que han perviscut al llarg dels segles i que son autèntics museus de la història d’aquesta terra.