ARQUEOLOGIA

LLEGAT
PREHISTÒRIC

Les terres dels Ports han estat habitades des de temps prehistòrics per éssers humans que van construir les seves poblacions, els seus monuments, les seves vies de comunicació i els seus llocs d’enterrament en els quals jeure al final dels seus dies. Amb el pas dels anys, el seu llegat s’ha anat descobrint en els interessants jaciments arqueològics que poblen la nostra comarca.

La Moleta dels Frares Forcall

Descobert en 1876, en ell es va erigir la ciutat de Lesera, únic nucli urbà d’època romana de terres castellonenques, per la qual cosa ha estat considerat el jaciment arqueològic més important de la província.

Algunes de les seves restes es troben en la Col·lecció Museogràfica de Forcall.

FORCALL

Actualment: Concertar amb antelació en l’Oficina de turisme
Oficina de turisme: de dimecres a diumenge de 10:30h a 14:00h.
Contacte: 964 17 12 90 · forcall@touristinfo.net

Sant Joaquim de la Menadella, Forcall

Sant Joaquim és una necròpolis d’incineració utilitzada a l’Edat del Ferro. A este jaciment podem veure quatre tipus de soterrament diferents: les càmeres funeràries, les cistes, els túmuls i els lóculo.

FORCALL

Pròxim a la localitat. Es veu i és visitable

Poblat íber La Morranda i Mines de Ferro, El Ballestar

Jaciments de l’antic poblat íber de la Morranda. Emplaçament bastant elevat (a 2 quilòmetres del Ballestar) que permetia unes condicions defensives molt favorables. Algunes restes ceràmiques que s’han trobat estan exposades en les dependències municipals de la localitat.

EL BALLESTAR

Jaciment situat a 2 quilòmetres del Ballestar
Poblat íber de Castellfort
Restes de poblat que ocupen 30 metres de llarg. Es va descobrir l’any 2006

Poblat íber de Castellfort

Restes de poblat que ocupen 30 metres de llarg. Es va descubrir l’any 2006

CASTELLFORT

En Balaguer, Portell

El jaciment es troba en la zona de les lomes que formen el pla d’En Balaguer. Format per dos asentaments cronològicament diferents, però agrupats en una desena de metres.

PORTELL