PALAUS I CASES PAIRALS
COMERÇ
A TRAVÉS DE
LES FRONTERES
Recorrer els carrers dels diferents pobles de la comarca porta al visitant a assaborir el seu interessant patrimoni arquitectònic. Molts edificis estan en mans privades i uns altres han estat reconvertits per albergar hotels o altres serveis, la qual cosa la seva visita permet viure una experiència realment autèntica.
Palau dels Santjoans, Cinctorres
La casa de Santjoans, situada al centre de la població, entre la Plaça Vella i el Sol de Vila, destaca com a edifici del gòtic civil nobiliari. Va pertànyer a la casa noble de Santjoan, de la qual procedeix el nom d’aquest palau. El cognom prové de Catalunya, i es va extendre pel Regne de València a partir de la conquesta cristiana. En nombroses localitats de la zona hi ha hagut cases nobiliaries de Santjoans entre els segles XIII i XV.
A Cinctorres, l’edifici té el seu origen en el s.XV, encara que la seva estructura actual és del s.XVII. Es tracta d’un palau d’estil gòtic aragonès, que es troba molt bé conservat externament. Consta de dues altures i la seva façana és de pedra despuntant un aleró de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta. A l’interior conserva els escuts heràldics en policromia de les famílies del Palau. En un saló figura un altre escut corresponent a les armes de Santjoans, personatge natal d’aquesta població molt recordat per la seva lluita contra els invasors francesos. A una altra sala, ja en un pis superior i segurament la més destacable, se’ns presenta tot el paviment i les parets cobertes de ceràmica zoo-mòrfica. Destaquen també les escales interiors, que són de fusta treballada. Actualment és propietat de la Diputació Provincial de Castelló, que la té cedida a l’Ajuntament amb finalitats museístiques i d’activitats culturals.
La porta de fusta és del segle XIX, i a dalt té un escut heràldic en pedra dividit en 5 parts. Cada part representa un símbol heràldic dels Santjoans. Les dos superiors són torres de plata, al centre trobem una àguila de sabre, que representa als Santjoans de Catalunya. Baix, a la dreta, dos llops de sabre i a l’esquerra un altre arbre de sinople i el llop de sabre.
CINCTORRES
Actualment: Alberga el Museu Paleontològic Dinomania.
Adreça: C/ Sol de Vila, nº 1.
Més informació: Oficina turisme. C/ Nou, 12318 Cinctorres, Castellón.
Contacte: 964 18 14 28
Palau Osset-Miró i Palau de les Escaletes,
Forcall
La plaça Major de Forcall configura un espai monumental construït a partir del segle XVI, quan es van erigir les porxades i els seus principals palaus: el Palacio Osset-Miró, actualment convertit en Hotel, i el conegut com a palau o casa de les Escaletes, edifici consistorial.
FORCALL
Adreça: Plaça Major, 7, 12310 Forcall, Castelló (Oficina de turisme), els palaus estan en aquesta mateixa plaça.
Contacte: 964 17 10 01
Palaus de Morella: Casa del Consell, Cardenal Ram, marquès de Cruïlles i casa Piquer
Passejant pels carrers de Morella el visitant pot descobrir diferents palaus gòtics i renaixentistes, alguns convertits en Hotel, com el Cardenal Ram, altres privats com la casa Piquer i uns altres com el del marquès de Cruïlles, en els quals podrà prendre’s una copa o ballar al ritme de bona música.
L’edifici en el qual està situat l’Ajuntament va ser des de la seva construcció Casa de la Vila o del Consell, i en l’actualitat conserva interessants espais com la llotja o la presó medieval, la restauració de la qual li ha valgut el premi Europa Nostra a la recuperació del patrimoni arquitectònic.
MORELLA
Actualement: pots visitar l’exterior de tots aquests edificis recorrent els carrers de Morella, descobrint en molts carrers els seus característics edificis.
Palau municipal i llotja, ,Vilafranca
El palau municipal de Vilafranca és un important edifici gòtic, amb finestrals geminats i lobulats, ràfecs llaurats i amplis salons, en un dels quals, el de Sessions, es conserva una joia pictòrica de primer ordre: un retaule de Valentí Montoliu, de 1455. En els seus baixos es troba l’Oficina de Turisme.
VILAFRANCA
Actualment: L’oficina de turisme està situada en els baixos de l’edifici.
Adreça: C/ Sant Roc, 1. 12150 Vilafranca.
Telèfon: 964 44 14 32
Palau del Baró d’Herbers
Casa senyorial del s. XIV recentment rehabilitada, coneguda com el “Castell d’Herbers”. Casa nobiliària d’estil gòtic de planta rectangular amb merlets en la part superior i uns finestrals ogivals d’estil gòtic. Encara es conserven les dependències interiors. Només visitable exteriorment.
HERBÉS
Palau del Baró d’Herbers
Palau del Marquès de la Figuera, La Mata. Palau Municipal, Olocau del Rei… en la majoria de pobles dels Ports hi ha palaus o cases pairals, per la qual cosa passejar pels seus nuclis urbans adquireix un encant especial.
VARIOS
Actualment: Molts d’ells solament es poden visitar en un el seu exterior. A poc a poc alguns d’ells es van restaurant albergant museus, centres d’interpretació, etc.



