Sant Antoni
2018

La festa medieval del foc

El Sant Antoni és especial als Ports. És una de les festes més antigues, que remunta el seu origen a l’època medieval. És la principal festa de l’hivern en tots els pobles i guarda elements comuns entre ells, encara que cada un té la seva singularitat. El més destacat, per conservar més elements medievals i per tenir la declaració de Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic, és el de Forcall, que sempre se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener.

La “Santantonada” és la festa del foc i la principal celebració del sector primari. Aquesta celebració barreja ritus pagans amb episodis del cristianisme. Les temptacions, el foc purificador i la lluita entre el bé i el mal centren moltes activitats dels Sant Antonis.

Un dels elements comuns en les Santantonades és el foc. El foc és símbol de la purificació i de la renovació de la vida, cremant els mals esperits representats pels dimonis. A les places dels pobles s’instal·la un maio, sobre el qual es carreguen centenars de quilos de brosta, formant espectaculars barraques. Aquestes es cremen, mentre que les botargues o els dimonis dansen al seu voltant.

En molts pobles es representa la Vida de Sant Antoni. És una escenificació de la lluita entre el bé i el mal, en la qual Sant Antoni resisteix a les nombroses temptacions dels dimonis.

El caràcter religiós de la celebració està present en diferents actes solemnes, com les misses, benediccions d’animals o processons. També hi ha actes lúdics i populars, com representacions de les tasques agràries, les Grupes, balls i festes.

Les festes de Sant Antoni també tenen les seues pastes típiques. Per a això, els majorals de la festa s’encarreguen de plantar carabasses i de fer una confitura que ompli la pasta, que s’elabora amb farina, oli, aiguardent i sucre.

Dates dels Sant Antoni dels pobles de la Mancomunitat Els Ports:

OLOCAU DEL REY

13 i 14 de gener

LA POBLA DE BENIFASSÀ

17 i 20 de gener

FORCALL

19-21 de gener

VILLORES

20 de gener

MORELLA

19, 20 i 21 de gener

VILAFRANCA

20 i 21 de gener

VALLIBONA

27 de gener

CINCTORRES

27 i 28 de gener

LA MATA

27, 28 i 29 de gener

TODOLELLA

3 de febrer

CONSULTA TOTS ELS ACTES DELS NOSTRES SANT ANTONI AQUÍ

ÚLTIMES NOTÍCIES DE SANT ANTONI

GALERIA DE FOTOS/