CINCTORRES
PATRIMONI I NATURALESA S’UNEIXEN A CINCTORRES
Cinctorres està situat en un altiplà entre la Muntanya Bovalar i la vall del riu Caldés. Gràcies a aquest emplaçament ofereix espectaculars vistes panoràmiques, com les de la Roca Parda i la Roca Roja, ambdues separades pel llit de la Rambla Celumbres, que formen un paratge natural impressionant, des d’on es pot gaudir també de l’ornitologia. La localitat també té un abundant patrimoni, gràcies al seu llegat històric. Entre ell, destaquen les restes paleontològiques trobades al Jaciment Ana, que es poden conèixer en el Museu Dinomania. Aquest jaciment també és visitable i s’organitzen visites guiades i excavacions al llarg de l’any. Cinctorres també compta amb construccions defensives de l’època àrab, com la Torre dels Moros i amb nombroses ermites i construccions civils al llarg del seu terme municipal. La tradició tèxtil també va tenir molta importància al segle XX, especialment a través de l’elaboració de faixes.
ENCANT MEDIEVAL
La Torre dels Moros: Torre auxiliar de planta quadrangular, 3,60x 3,70 m, de la qual es desconeix la seva data de construcció exacta. És una de les torres a les quals es refereix la toponímia de Cinctorres. Compta amb restes visibles de quatre plantes i és l’única torre restaurada.
Palau de SantJoans: Edifici del gòtic civil aragonès, que té el seu origen al segle XV, encara que l’estructura actual és del XVII. En l’actualitat alberga el Museu Dinomania.
Plaça del Pou i ermita Sant Lluís: La Plaça del Pou és el centre neuràlgic de la localitat. Lloc de trobada i on es concentra la població en festes o on han tingut lloc els mercats al llarg de la història. Just abans d’accedir a aquesta, trobem l’ermita de Sant Lluís, del s XVII, encara que aixecada sobre les restes d’una altra més antiga.
Ajuntament: La “Casa de la Vila” es va construir entre els segles XV i XVI. Del seu exterior destaca la porta de pedra que forma un arc de mig punt i el porxo flanquejat amb arcs rebaixats.
MUSEUS
CINCTORRES
Museu Dinomania: Museu situat al Palau dels Santjoans, on es pot conèixer l’evolució geològica i de la zona i la importància que van tenir els dinosaures en el Cretàcic en aquest lloc. Es pot veure una rèplica de dinosaure a tamany real i nombroses restes fòssils trobades al Jaciment Ana.
Museu de la Faixa: Situat a l’antic hospital del S.XVI, en ell es mostra el procés de producció i venda de la faixa, a través de la figura de “El Faixero”, qui viatjava per tota la península venent el producte que les dones teixien al municipi.
EDIFICIS RELIGIOSOS
Església Parroquial de “Sant Pere Apòstol”, del s. XVIII, d’estil neoclàssic, destaca per la seva majestuositat i pels seus dos campanars.
Ermita de la Mare de Déu de Gràcia: Ermita que presenta una imatge similar a la d’una església. Destaca el campanar alçat fora de l’església. Situada a 2 quilòmetres de Cinctorres, en la sendera que va cap a Sant Cristòfol.
Ermita de Sant Marc: Del s. XVI, possiblement la més interessant de Cinctorres. Edifici de planta rectangular amb cobertes a dos vèrtexs, recolzada sobre tres arcs de diafragma gòtics i amb accés lateral. Té 9 metres d’ample i 20 m. de llarg.
Ermita de Sant Pere: A 3 km de la població, edificació de planta rectangular i coberta a dues aigües, recolzada sobre dos arcs de diafragma.
Ermita del Pilar: Al costat del “basi”, antic safareig. Té 6×7 metres, fou construida replegant almoines per Pascual Serret. Es va finalitzar al 1763.
ENTORN NATURAL
Jaciment Ana: Jaciment paleontològic que es pot visitar i conèixer millor la importància dels dinosaures en el Cretàcic en aquesta zona. L’objectiu de Dinomania és la difusió i divulgació dels coneixements adquirits en els estudis dels jaciments amb dinosaures a Els Ports.
Rambla de Celumbres: El Paratge Natural de la Rambla de Celumbres, amb el canó format entre la Roca Parda i la Roca Roja tenen un gran encant natural.
Observació d’aus: Hi ha sis punts d’observació d’aus a Cinctorres: Observatori de Conreus, de Pinar, de Carrascal, de Riu, d’Urbà i de Tallats. Des d’ací es pot practicar l’ornitologia i contemplar la gran varietat de fauna dels Ports.
El Bovalar: Les coves del Bovalar se situen en les cotes més altes del terme municipal (1259 m.). L’Avenc del Bovalar és la més gran de la comarca, amb gran quantitat de formacions.
FESTES, TRADICIONS I FIRES
Sant Antoni
Principal festa de l’hivern, que té al foc com a gran protagonista.
Data: Últim cap de setmana de gener o primer de febrer.
Rogatives
A Cinctorres se celebren 4: a Sant Marc (tercer cap de setmana d’abril), a Sant Pere (quart cap de setmana d’abril), a Sant Cristòfol (1r o 2n dissabte de maig) i a la Mare de Déu de Gracia (l’endemà de Sant Cristóbal).
Sant Cristòfol
Festa dels conductors. Es beneeixen els cotxes i es realitza un dinar popular.
Data: Segon cap de setmana de juliol.
Festes patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia
Data: Última setmana d’agost.
ESDEVENIMENTS ANUALS
DINOMANIA TRAIL
Es celebra a novembre.
Carrera de muntanya i ruta organitzada de senderisme en la qual es pot gaudir dels impressionants paisatges de Cinctorres.
Oficina de Turisme:
C/ Nou, 6
12318 Cinctorres
964 181428
Horari: de dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 17 a 19h , dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 19 h, diumenges de 10 a 14 h. Dilluns tancat