HERBESET
CASTELL DE CABRES
ETAPA 10
EL BARRANC DE LA MINA
HERBESET - CASTELL DE CABRES
Les terres dels Ports acullen una important quantitat d’espècies o comunitats de plantes de gran valor botànic, tant per la seua exclusivitat com pel seu grau de protecció. El Barranc de la Mina és una microreserva (19,96 ha), amb presència de til•lers, aurons, avellaners, etc.
PUNTS DE SEGELL:
– Vilafranca. Oficina de turisme i Ajuntament.
– Cinctorres. Oficina de turisme i Ajuntament.
– el Forcall. Oficina de turisme i Ajuntament.
– La Mata. Ajuntament.
– la Todolella. Ajuntament.
– Olocau del Rei. Punt d'informació turística.
– Villores. Ajuntament
– Morella. Oficina de turisme.
– Vallibona. Punt d'informació turística.
– *Portell. Ajuntament.
– Herbers. Ajuntament.
Per a més informació, posar-se en contacte amb qualsevol punt d'inscripció o amb la Mancomunitat Comarcal Els Ports:
Tlf. 964440306 / 964441266
E-mail: info@mancomunitatelsports.es
Prigó de Sant Roc
Patrimoni natural
Es tracta d’un peiró de pedra amb un taulell de la imatge de Sant Roc, en forma de petita capelleta. El conjunt està rematat amb una creu. En moltes localitats de l’interior de la província de Castelló, com és el cas de Castell de Cabres, el peiró rep el nom de prigó. Molt a prop d’aquest punt hi ha un altre prigó dedicat a Sant Llorenç.
El prigó de Sant Roc es troba localitzat en el camí d’assegador de Castell de Cabres o també conegut com Camí dels Carrerons. La comarca dels Ports compta amb molts antics camins que unien, tradicionalment, les localitats, com és el cas d’aquest assagador, que connectava Castell
de Cabres amb Herbeset i Morella.
Barranc de la Mina
Patrimoni natural
Aquest barranc acull una Microreserva de 19,96 hectàrees (Ordre d’11 de març de 2008. Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda). Tota la zona alberga magnífics paratges, amb racons impressionats i una bona quantitat de grèvols que creixen sota els pins.
El barranc, a més d’arreplegar les aigües de la serra de les Canals i canalitzar-les, serveix com a línia administrativa entre les poblacions d’Herbeset i Castell de Cabres.
Continuant 4 quilòmetres per la pista costera amunt s’arriba fins a les ruïnes de la mina de carbó de Castell de Cabres, que va ser explotada des de 1860 fins a l’any 1957.
Peiró de Sant Isidre
Patrimoni natural
Aquesta construcció religiosa està situada a 1.167 metres d’altitud, i es troba sota l’advocació de Sant Isidre, patró dels llauradors i protector de les collites. Aquest peiró forma part del cicle de rotllos i primes de la comarca dels Ports, el vot es va recuperar en 1997 i se celebra el dissabte següent al 15 de maig, festivitat de Sant Isidre.
Al terme de Morella es realitzen un total d’11 vots i rogatives, entre els mesos d’abril i juny, i es reparteixen rotllos i primes entre els assistents. Es tracta d’una arrelada tradició religiosa que està vinculada amb els antics ritus de fecunditat de la terra, d’agraïment per les collites, i de germanor entre els masovers. En el cas d’aquest peiró, hi participen les cases d’Herbeset i els masos de Regatxolet i Serraplana de la Dena de Font d’En Torres.