GASTRONOMIATRADICIÓ I MODERNITAT
Els Ports té una gastronomia típica de muntanya. Basada en la tradició, en els camps, els cultius, les muntanyes i les ramaderies, trobem una matèria primera excel·lent i una cuina que s’ha transmès de generació en generació. La situació, el clima i la terra es combinen per obtenir tòfona, l’or negre de la cuina, i bolets. Les carns, de corder, porc o vedella es crien a la zona, el que els proporciona una qualitat extraordinària. Els guisats, sopes i olles no falten en un menú tradicional, així com unes bones croquetes. Els embotits, com la cecina, i els formatges posen l’aroma, color i gust a la taula. I el toc dolç, el donen les quallades i pastissets.
Amb una matèria primera tan cobejada, els restauradors també han adaptat aquests productes a les noves tendències gastronòmiques. Innovació i dedicació es fusionen en originals propostes, que converteixen un dinar en una autèntica experiència per als cinc sentits.
Els Ports té una àmplia oferta de restaurants i bars on es poden degustar exquisits plats. A més a més, al llarg de l’any es porten a terme JORNADES GASTRONÒMIQUES …
PRODUCTES TÍPICS
PLAERS PER AL PALADAR
FLAÓ
Dolç, de forma semblant al pastisset, però farcit de mató, ametlla i mel.
QUALLADA
Postre elaborat amb llet d’ovella i quall.
CROQUETES
De l’àvia, morellanes, napoleones… Aquest plat típic rep diversos noms a la comarca. Croquetes elaborades amb la carn del caldo.
EMBOTITS I FORMATGES
La importància ramadera de la zona fa que les carns, els embotits i els formatges tinguin una gran qualitat. Entre els embotits destaca la cecina. Els formatges també tenen un gran prestigi i reconeixement, amb diversos premis internacionals.
OLLES I SOPES
Els plats de recapte, que es transmeten de generació en generació, són plats molt típics a la comarca dels Ports.
LES PILOTES
És una espècie de mandonguilla gran, elaborada amb carn i pa, i principalment per Nadal. Acompanyada amb el caldo i la seva elaboració és popular i diferent a cada casa o restaurant de la zona.
CARN
La carn de corder, vedella o porc, les d’au o de caça tenen una gran qualitat, gràcies a la proximitat ia l’important sector ramader de la zona.
MEL
La mel extreta de l’apicultura també és un producte típic i tradicional de la comarca.
TÒFONA NEGRA
Conegut com l’or o diamant negre de la cuina. Producte molt cobejat per les seves extraordinàries propietats culinàries.
BOLETS
Gràcies a les condicions climatològiques i la situació, les muntanyes de la comarca s’omplen de bolets a la tardor. Les principals en aquesta zona, el rovelló (Lactarius deliciosus), camagrocs (Craterellus lutescens), la llenega negra (hygrophorus latitabundus) i la gírgola (pleurotas erungii).
PASTISSETS, PANOLI, ROTLLOS, ROSQUES
Dolços elaborats amb base de farina i que esdevenen protagonistes en diferents celebracions com els Sant Antoni, Setmana Santa, Rogatives… Els pastissets estan farcits de confitura.
AIGUARDENT D'HERBERS
Beguda alcohòlica que s’obté de la fermentació del raïm ensucrat. A Herbers la seua destil·lació es porta a terme, des de fa dècades, en alambins de coure, realitzant-se de manera artesanal i seguint l’antiga tradició per obtenir un licor d’excel·lent qualitat.
ELS PORTS ÉS MATERIA PRIMA DE
QUALITAT, ELS PORTS ES BONA
GASTRONOMIA
Al llarg de l’any, es realitzen diverses jornades gastronòmiques a la comarca, per posar en valor els productes i la cuina local. Les jornades més importants es realitzen entre gener i març i tenen a la tòfona negra com a gran protagonista. Durant aquestes, s’ofereixen menús protagonitzats pel diamant negre de la cuina, es fan exhibicions de cuina a Morella, degustacions de productes, un certamen de novel·la negra… A l’estiu, tenen lloc les jornades “Anem de Tapes”, que converteixen els menús dels restaurants en menús degustació elaborats a força de xicotets mossos i als bars hi tapes especials. A la tardor, és època de bolets, caça i productes de temporada i també es posen en valor aquests productes a través de jornades gastronòmiques.