top of page
Search

DE RUTA PELS CASTELLS DELS PORTS I L'ALT MAESTRAT


Alçar la vista al cel. Contemplar els núvols i els estels. Vegeu avions, helicòpters o parapentistes solcar l'aire. Als Ports tot això és possible, però n'hi ha molt més. Quan alcem la vista, trobem antigues fortaleses que han sobreviscut al pas del temps. Centenars d'anys d'història i records d'aquells que les van habitar ens esperen a dins.

Castell de La Todolella.


A Ares del Maestrat, a la comarca de l'Alt Maestrat, trobem el Castell àrab que va ser assentament de musulmans i cristians. A dalt de la 'Mola' apareix la que va ser la primera peça de l'antic Regne de València conquerida pel rei Jaume I. Tot i que les primeres dades sobre civilització coneguda pertanyen a l'època musulmana, gràcies a les diferents excavacions realitzades s'han trobat restes ibers i romans. Ferm baluard guerrer, la seva torre guaita es va utilitzar per última vegada a la Guerra Civil. Gran part de l'antic castell s'ha enderrocat i deteriorat pel pas del temps però encara podem, i hem de visitar les entranyes de la gran mola rocosa. I és que, a l'interior de la Mola hi ha el Museu de la Cova del Castell amb restes des de la prehistòria fins als nostres dies.

Mola d'Ares.


D'especial rellevància és també el Castell d'Olcaf. Pertanyent al terme municipal d'Olocau del Rey, es troba a una alçada de 1.203 metres. Davant nostre tenim una construcció antiga, sense data de construcció, però de la que trobem els primers escrits al segle X en relació amb els enfrontaments entre els descendents d'Al-Muctácir de Saragossa, senyors àrabs de Saragossa i Tortosa, ocorreguts, aproximadament, l'any 1084. La llegenda i la història envolten el Castell d'Olcaf ja que va ser ocupat pel Cid qui el va reconstruir i va omplir de vida; arribant-se a dir fins i tot que el mateix Rodrigo Díaz de Vivar va controlar la zona des dels seus murs vivint un dur hivern. Canvis de propietat i fins i tot presó per a la noblesa, sent de menció la Comtessa d'Urgell, mare de Jaume d'Urgell, aspirant al tron després de la mort sense descendència de Martín l'Humà, formen part de la seva història. Actualment encara contemplem les restes de part dels seus murs i torres. Espais de gran importància en el transcurs de la història de la comarca.

Olocau del Rei.


Entre Vilafranca i Mosqueruela, els musulmans van decidir al segle X aixecar una fortalesa allunyada de les places principals a Mosqueruela o Morella que queien a les mans dels cristians. Així va néixer el Castell del Majo, pràcticament desaparegut, del qual amb prou feines es conversen els metxinals dels accessos a la penya de les Estaques i restes de la construcció que, amb el pas dels segles, es mimetitzen amb el paisatge rocós de la muntanya.

Castell del Majo.


No podíem recórrer algunes de les històriques fortaleses medievals dels Ports sense posar la vista a Morella. A dalt del municipi, amb unes vistes d'impressió, apareix el Castell. La mola sobre la qual s'assenta la fortificació va estar habitada des de l'inici de la humanitat, havent-se trobat restes del Neolític, de l'Edat del Bronze i del Ferro, així com d'ibers, romans, visigots o àrabs. Els cristians el van conquerir de mans d'aquests darrers i entre els segles XIII i XIV es van succeir diverses remodelacions marcades pels avenços en l'art de la guerra. Abderraman III, El Cid, Jaume I, el rei Ferran d'Antequera, el Papa Lluna, Sant Vicenç Ferrer, el príncep de Viana o el general Cabrera són alguns dels noms que formen part de la història del Castell de Morella. El seu bon estat de conservació aconsegueix que la visita estigui plena de màgia i embolicada en el misticisme dels qui el van habitar en segles passats.

Visitar Els Ports és visitar la història. Antigues fortificacions que continuen presents. Trossos del passat plens de vida i secrets encara per conèixer. Vine a descobrir-los!

Morella.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page