top of page
Search

EL SEXENNI DE MORELLA, DECLARAT MANIFESTACIÓ REPRESENTATIVA DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE


La setmana passada, el Consell de Ministres va aprovar la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial del Sexenni de Morella, una important declaració que reconeix la història i tradició de la celebració morellana, que compta amb 340 anys d'antiguitat, així com el ferm compromís de la gent de Morella per continuar transmetent-la de generació en generació amb uns elements patrimonials únics.

A més d'aquesta, el Sexenni compta amb les declaracions de Festa d'Interès Turístic Nacional i Bé d'Interès Cultural Immaterial per haver sabut conservar uns elements únics, que el converteixen en una festa extraordinària que se celebra cada sis anys. D'aquesta manera, el Sexenni compta amb diferents danses i quadres bíblics, que pertanyen a cadascun dels gremis, i que componen el retaule dels nou dies de celebració. D'aquesta manera, els Torners, Arts i oficis, els Llauradors, els Teixidors, les Gitanetes, la Corronquina i la Jota de Morella són les danses participants al Sexenni. A més, el Carro Triomfant, el Quadre d'Heroïnes Bíbliques, les Santetes i Miraverges són els elements que completen els retaules.

D'altra banda, els principals carrers de Morella, per on transcorren el retaule i la Processó General, es decoren amb adorns elaborats amb diferents tècniques de plegar i treballar el paper de seda. Així, destaquen els tapissos de paper arrissat, que elaboren els veïns i veïnes del municipi durant l'any previ. Antigament els adorns eren florals, compostos per plantes aromàtiques, pètals i enramades, però a poc a poc van evolucionar en tapissos, composicions mestres de paper de seda arrissat.

Dins del cicle sexenal i integrat en aquesta declaració, també cal esmentar la celebració prèvia al Sexenni, que el precedeix i anuncia amb un any d'antelació. Es tracta de l'Anunci, una jornada festiva que destaca pel seu colorit, en la qual participen carrosses realitzades amb molta feina pels veïns i veïnes de Morella, protagonistes d'una gran batalla de confeti. L'any 2017 es van utilitzar més de 70 tones de confeti amb 40 carrosses que van recórrer els principals carrers de la ciutat.

Morella espera la celebració del proper Sexenni l'any 2024.









0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page