Només falta un mes perquè Morella visqui els seus dies més especials de sis a sis anys. Des del proper dia 18 al 27 d'agost, la localitat celebra el Sexenni. Aquesta celebració remunta els seus orígens al segle XVII i, avui dia, conserva intactes les tradicions i la bellesa estètica que ofereixen els carrers adornats amb tapissos de paper arrissat i les danses del Sexenni.
Què és el Sexenni?
L'origen del Sexenni data del 1672 quan la ciutat va patir una plaga de pesta que va assolar la població. La desesperació es va dirigir cap a la Mare de Déu de Vallivana, patrona de Morella, i, segons expliquen les cròniques de l'època, les autoritats van decidir traslladar la imatge mariana des del Santuari fins a la ciutat i es va produir la recuperació dels malalts. En senyal d'agraïment i com a mostra de devoció les autoritats civils i eclesiàstiques van emetre un vot, un any més tard, i es van comprometre a rendir grans festes a la Mare de Déu de Vallivana cada sis anys. Des de llavors, aquest compromís ha estat complert de generació en generació i una multitudinària romeria es dirigeix a peu fins al Santuari, situat a 24 Km. de Morella, per traslladar la imatge de la Verge fins a la ciutat. L'arribada d'aquesta romeria és celebrada amb l'engalanament dels principals carrers i l'organització d'unes festes solemnes que es prolonguen en novenari, nou dies.
18 d'agost, entrada de la Mare de Déu de Vallivana
L'entrada de la Mare de Déu Vallivana a la ciutat és una espectacular mostra d'emotivitat i d'escenes històriques. La població ha estat un any treballant per a aquest moment en què queda proclamat un nou Novenari. Aquestes festes tenen un origen gremial, de manera que cada dia està organitzat per un sector laboral que aporta diferents signes culturals. I a la nit de la rebuda a la Verge de Vallivana, que aquest any serà el dissabte 18 d'agost,
conflueixen tots els gremis, les danses, els quadres folklòrics i els símbols de la ciutat.
L'artesania del paper arrissat
Una de les coses més peculiars i característiques del Sexenni és que Morella s'engalana amb adorns de paper arrissat. Durant tot un any, els veïns i veïnes de la localitat treballen per decorar els carrers i que llueixin en la seva màxima esplendor. Quilòmetres i quilòmetres de paper de seda, que prèviament es doblega, després es talla, s'arrissa i s'enganxa a poc a poc als tapissos, que són autèntiques obres d'art. Per això, Morella es converteix en un museu viu a l'aire lliure i és un moment molt especial per conèixer la localitat, de manera totalment diferent.
Els gremisCada dia del Sexenni, del 19 d'agost al 27, se succeeix cadascun dels Novenaris. Aquests dies estan organitzats pels gremis de la localitat i es manté l'estructura medieval de la celebració. Ajuntament i Clergat, la Gent Gran, els Pagesos, Morellans Absents, Colònia Morellano-Catalana, Professions, Indústria i Transport, Comerç i Turisme, Arts i Oficis i la Joventut seran els encarregats de l'organització de cadascuna de les jornades.Les danses i elements del RetauleCada dia del Sexenni desfila un Retaule, una processó costumista que mostra tota la riquesa cultural d'aquestes tradicions úniques a terres mediterrànies i que constitueixen un dels elements més atractius del Sexenni. Els Torners, els Llauradors i Llauradors, Teixidors, Arts i Oficis, La Corronquina o les Gitanetes dansen al so del tabal i la dolçaina, amb passos espectaculars i elegants. A més, a cada Retaule trobem la Reina Esther i el quadre d'Heroïnes, el Carro Triomfant, les Santetes o les Miraverges.
Comments