top of page
Search
Writer's pictureEls Ports

ELS MIRADORS MÉS IMPRESSIONANTS DES D'ON GAUDIR DELS PORTS



La comarca dels Ports està formada per centenars de camins que desentranyen els paratges naturals i permet que siguin gaudits per veïns, veïnes i visitants. A peu, amb una bici i fins i tot a cavall poden ser recorreguts. És una experiència única, treure el cap a un penya-segat, respirar fort i, amb un cop de sort, veure fauna com la cabra hispànica o el voltor comú. Estar al mateix nivell que els paratges, i poder olorar i tocar els seus arbres són pràctiques inoblidables. Tanmateix, observar aquests mateixos paisatges des d'alts miradors pot arribar a ser, encara més, una imatge impossible de repetir. Als Ports hi ha finestres mítiques cap als boscos, barrancs i muntanyes que formen el seu paisatge, com el mirador de la CV-12 de Morella, un punt que proporciona una vista excel·lent de la ciutat i que, en caps de setmana, es pot observar amb les muralles medievals il·luminades d´un dels pobles més bonics d´Espanya.


Morella.


Aquest és un dels mítics miradors, per la seva vista neta cap a l'objectiu final que és la ciutat. D'acord amb aquestes característiques trobem un mirador amb vistes exclusives de Forcall. Des de la Mola de la Vila s'atalaia no només aquesta localitat dels Ports, sinó que també pots arribar a entreveure gran part del seu terme municipal en estar situat a més de 900 metres. A més, Forcall es descobreix durant gran part del temps que es visita la Mola, que és un paratge natural municipal caracteritzat per la presència de cabres monteses i boscos de carrasques. Pujar la muntanya té premi quan s'arriba a un dels queixals i es veu, de lluny, Forcall i les seves construccions. Igual que en aquest poble, a Vilafranca també es pot gaudir d´una ruta a peu amb premi final d´un excel·lent mirador. Es tracta de la ruta cap al Pla de Mosorro, on abans d'arribar cap a la mateixa plana ens trobem amb unes vistes extraordinàries de la localitat. Si es continua cap al Pla, hi ha construccions de pedra en sec que s'han assenyalat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Si de Forcall i de Morella hi ha vistes meravelloses, de La Mata també n'hi ha. Concretament, des de la Carrasqueta La Guaita, un arbre emblemàtic de la localitat que ocupa el cim de la muntanya just davant del poble. En aquest cas, passa una cosa semblant a la Mola de Forcall. Pujar la muntanya és una experiència bonica. Integrar-te al paratge i que t'absorbeixi el vent quan bressola les branques de carrasques i pins. La pujada té el premi de les vistes fabuloses, que permeten veure una panoràmica de La Mata i part de la comarca. A diferència del que passa amb aquests tres miradors, per veure la Vallibona es pot agafar la Ruta Botànica que envolta el poble. Amb ella no deixem de veure una fotografia que es mou al ritme que avancen o reculen els nostres peus. És una foto en moviment que de mica en mica canvia de perspectiva, amb l'ambient del riu Cervol que passa just al costat. De fet, des del mirador del Cervol també es pot obtenir una bonica imatge de la Vallibona, dominada, de lluny, pel seu imperant campanar.

Les fabuloses imatges de certs pobles com Herbeset, Castell de Cabres, el Boixar, el Ballestar o la Pobla de Benifassà -aquests tres darrers pertanyents a la Tinença de Benifassà- també es poden capturar conduint per les carreteres que uneixen aquests municipis. Així, entre la carretera de Morella cap a la Sènia es creuen diferents finestres al paisatge amb vistes tremendes cap als pobles esmentats. També cap a les muntanyes, queixals, barrancs o rius que formen els seus termes municipals i, en definitiva, l'hàbitat de milions d'arbres que cobreixen d'un espès mantell verd cada falda de cada muntanya.


La Pobla de Benifassà.


Castellfort és un altre dels municipis que es poden veure a la distància. Concretament des de la Roca Roja, separada de la Roca Parda per la rambla Celumbres. Tot plegat forma un Paratge Natural Municipal que inclou les localitats de Cinctorres i Portell de Morella al costat de la de Castellfort, ple de pinedes i carrascars que aixopluguen cabres hispàniques i multitud d'aus com àguiles reials o el voltor comú. En tot cas, només són alguns dels millors exemples de terrasses naturals per a l'ús i gaudi de tots els visitants que s'acosten als Ports. Passejar, córrer o pedalar entre els paratges i els paisatges és una sensació indescriptible, però asseure's en un mirador i capturar amb els ulls panoràmiques de tan alt calibre són imatges que es guarden per sempre en el record.


Rambla Celums.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page