top of page
Search
Writer's pictureEls Ports

ELS PORTS, TERRA DE DINOSAURES


ELS PORTS, TERRA DE DINOSAURES

Caminem pels camins i camins dels Ports. Recorrem els seus carrers i carrerons que barregen construccions actuals i algunes de temps remots. Mengem la seva rica gastronomia amb els millors productes de la terra. Però, però, ni nosaltres ni els humans que abans de nosaltres van habitar aquestes terres som els primers a fer-ho. Almenys, no som els primers a recórrer els Ports. Fa milers, milions d'anys, éssers de pel·lícula, però molt reals, com són els dinosaures van viure en aquestes llars.

Sets extraordinaris que, fins a la seva extinció, van deixar la seva empremta a la història d'una terra, una comarca. Una petjada que ara tenim l'oportunitat de descobrir en jaciments i museus. Els Ports pot presumir de ser el bressol de tres dinosaures mai abans descoberts, desconeguts fins fa uns anys, i que demostra la seva importància al món de l'arqueologia i la paleontologia. El Morelladon Beltrani, descobert a Morella, el Poretellsaurus sosbaynati trobat a Portell o el Vallibonavenatrix aparegut a Vallibonasón un clar exemple de la riquesa ambiental de la comarca fa uns 130 milions d'anys, al Cretaci, quan les muntanyes actuals no eren més que turons al costat del mar i la seva flora i fauna corresponien a una etapa climàtica i geològica diferents de les actuals.

“Museu Temps de Dinosaures” – Morella.


Cinctorres, Portell, Morella o Vallibona són els quatre municipis en què ha aparegut un nombre més gran de restes òssies d'aquests primitius éssers. Grans, petits, carnívors, de terra o de mar… El ventall de restes trobades als Ports és tan ampli que s'hi han dedicat dos museus.

En primer lloc, el Parc Cultural Dinomania, de Cinctorres, compta amb tres tipus de recursos centrats en el món dels dinosaures: la Col·lecció Museogràfica, les dino-rutes i el jaciment paleontològic Anna. La Col·lecció Museogràfica s'ubica al palau de Sants Joans i s'hi observa una interessant col·lecció de fòssils descoberts a la localitat, així com diferents elements que permeten conèixer en profunditat el camp de la paleontologia. Les dino-rutes són recorreguts circulars pel terme local amb dades i curiositats. Finalment, el jaciment Anna està museïtzat i és punt d'alguns dels grans descobriments del municipi. En arribar, ens rep una rèplica del Baryonyx a mida real, de 8 metres de longitud.

Dinomanía – Cinctorres.


Localitat en què s'ha descobert el Morelladon Beltrani, Morella compta, des de fa dècades amb el “Museu Temps de Dinosaures” en què, a través de les diferents vitrines, el visitant descobreix el passat cretaci dels Ports. Una època en què es van formar les valls que, cobertes d'aigua, van fer possible que una gran quantitat de restes de fauna marina i algues calcàries hagin arribat fins als nostres dies. Entre els murs del Museu es guarden ossos, tresors de la història de la vida, trobats als terrenys argilosos de la comarca, on destaquen els de l'Iguanadon.

“Museu Temps de Dinosaures” – Morella.


El descobriment paleontològic més important dels darrers temps s'ha donat a Portell. Aquí, al jaciment de Mas de Curolles – II s'han trobat les restes d'una nova mena de dinosaure, el Portellsaurus sosbaynati. Aquest animal herbívor, s'alimentava de plantes, tenia una mida de mitjana a gran i és l'espècie de dinosaure més antiga coneguda a la província de Castelló. I és que, s'estima que va viure fa 130 milions d'anys, mentre que el Morelladon Beltrani i el Vallivonavenatrix, descobert al jaciment del mas de Santa Àgueda de Vallibona, les altres dues espècies descrites a la comarca tenen entre 126 i 127 milions d'anys d'antiguitat.

Els Ports compta amb un gran nombre de jaciments paleontològics distribuïts per tota la comarca. Visites úniques que permeten conèixer un tros de la història que segueix molt viu. Una experiència cultural que gaudeixen tant grans com petits i que sempre permet descobrir un nou món ple de coneixement.

Portellsaurus sosbaynati.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page