top of page
Search

L'ARTESANIA DEL PAPER DEL SEXENNI DE MORELLA


A més de la mostra cultural i històrica que representen les danses, indumentàries o música, el Sexenni ofereix al visitant la bellesa i originalitat de l'adornament dels principals carrers de la ciutat, espais per on transcorren les processons i els retauls. Aquests adorns s'instal·laran mentre la rogativa es trasllada a Vallivana per engalanar la ciutat que rep la Mare de Déu.

Els tapissos de paper arrissat és una artesania efímera que elaboren els veïns i veïns des de fa un any. Cada carrer decideix un motiu de decoració que s'acobla a infraestructures de ferro o fusta on es plasmen els tapissos de paper.


Treballs

Originalment aquests adorns eren vegetals, amb brancatges i flors. El problema era que les flors naturals difícilment aguantaven tot el Novenari brillant amb la mateixa esplendor que el primer dia. Per això, es va decidir reemplaçar-les per elements decoratius de paper.

Des de llavors, es fan flors de paper, coneixent-se popularment aquesta activitat com les flors, i altres tècniques de gran bellesa i originalitat. La principal és el paper arrissat. Aquesta consisteix a doblegar el paper de seda i tallar un lateral a petites tires amb una màquina de cosir modificada, que té una fulla a l'extrem. Un cop tallat, es doblega i es doblega, fregant les tires en algun drap o roba, perquè es vagin arrissant les tires. Quan està arrissat, s'arrenquen petits trossos que es van enganxant a un tapís, donant-li la forma desitjada. Sens dubte, és una tècnica molt laboriosa i molt costosa, però els resultats són impressionants. A més d'aquesta tècnica, se n'utilitzen altres que també aporten diferents formes i textures als elements decoratius: fulleta, caragolet, munyit, pessiguet…


Tèniques de paper

Els carrers s'ornaran el 17 d'agost vinent i es desmuntaran el 28. Serà durant aquests dies quan es podrà gaudir de Morella com un autèntic museu d'art efímer. D'un moment únic de sis a sis a la localitat, que resulta ser impressionant.


Resultat final




1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page