top of page
Search
Writer's pictureEls Ports

L'ESPLENDOR DEL BRONZE I DEL FERRO ALS PORTS



Passejar pels Ports és passejar per la història dels homes i dones que, des de fa mil·lennis, han habitat aquestes terres. Terres en què els jaciments arqueològics han demostrat que la humanitat va triar, tria i triarà Els Ports per viure i prosperar. Des d'aquestes línies ens traslladem a tres punts de la comarca: els túmuls de Sant Joaquim de la Menadella a Forcall, el jaciment de la Lloma Comuna a Castellfort i el d'En Balaguer a Portell.

El nostre primer alt en el camí serà a Sant Joaquín de la Menadella a Forcall. Es tracta d'una necròpolis ubicada a la serra de la Menarella. El seu descobriment va ser gràcies a la construcció del parc eòlic de la zona i dels estudis sobre el terreny realitzats. S'han documentat 28 estructures i 20 dipòsits funeraris en què van ser col·locades noranta persones, segons el ritu de la incineració, durant els segles VII i VI aC, a l'Edat del Ferro. Les restes trobades corresponen a un menor dun any, adolescents entre els 12 i 20 anys i adults. A més de restes humanes, s'han trobat diferents objectes en bronze, com braçalets o polseres; comptes de collaret, penjolls o arracades. A la mateixa serra, a La Menarella, hi ha el jaciment del Tossal de la Menarella, datat del Bronze Final, del qual es conserva una habitació amb set cubetes (segles IX i VIII aC) i una sitja de l'època ibèrica.

Sant Joaquim de La Menadella (www.castellonarqueologico.es)< /a>


A continuació, ens dirigim a la Lloma Comuna de Castellfort. Aquest poblat fortificat ocupa una superfície de 6.000 m2 a una altitud de 1.295 metres al paratge de les Llomes de Folch. Segons les restes ceràmiques trobades i les restes muràries, s'han identificat dos processos de formació del poblat: una primera fase que va començar al Ferro Antic (segle VII aC) i, una segona, de l'època ibèrica. Amb unes imatges aèries que impressionen, el poblat de la Lloma Comuna va estar format per muralles, la Torre Sud, l'espai de l'Hàbitat i la necròpolis. A més de ceràmica de les diferents èpoques, la qual ha estat fonamental per a la datació de l'assentament, s'han trobat restes metàl·liques força deteriorades com són objectes de bronze (fragments de braçalet, agulles o penjolls) i de ferro (claus, ganivets o una petita falç). D'especial menció són els utensilis de pedra que han aparegut, com ara molins de vaivé, pedres d'esmolar o dos ídols.

Cloma Comuna de Castellfort (www.castellonarqueologico.es)


El jaciment d'En Balaguer de Portell és l'últim que ens queda per descobrir en aquesta petita ruta. S'hi han trobat restes que demostren un assentament durador en el temps, ja que l'edat del ferro, l'època ibèrica i l'època romana hi són presents. Es troba entre la serra de Gúdar i la costa del Maestrat. A Balaguer es defineix com un conjunt de nuclis rurals i no pas com un poblat en conjunt. Els diferents elements descoberts i estudiats permeten entendre la zona i els seus habitants com a agricultors i ramaders, aprofitant els recursos existents, i emmagatzemant diversos productes.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page