top of page
elsports_ruta_castillos_y_palacios_cabecera.jpg

RUTA DELS
CASTELLS I PALAUS

TERRA DE FRONTERA

Els Ports va ser una terra de frontera, en la qual es van erigir, des de fa segles, petites fortaleses, castells i palaus de nobles i burgesos.

Recorrer els carrers dels diferents pobles de la comarca porta al visitant a gaudir del seu interessant patrimoni arquitectònic. Molts edificis estan en mans privades i uns altres han estat reconvertits per albergar hotels o altres serveis, la qual cosa la seva visita permet viure una experiència realment autèntica.

VILAFRANCA

El palau municipal de Vilafranca és un important edifici gòtic, amb finestres geminades i lobulades, rafecs treballats i àmplies sales. En una d'elles, la de Sessions, es conserva una joia pictòrica d'primer ordre: un retaule de Valentí Montoliu, de 1455. Als baixos es troba l'Oficina de Turisme.

VILAFRANCA

Actualment: L'Oficina de Turisme està situada als baixos de l'edifici.
Direcció: C/ Sant Roc, 1. 12150 Vilafranca
Telèfon: 964 44 14 32

CASTELL, MURALLES I TORRES

MORELLA

Morella, ciutat emmurallada, impressiona al visitant amb la seva característica silueta retallada en el cel dels Ports. Coronant la població es troba el castell-fortalesa d’origen musulmà, assentat estratègicament sobre un penyal a 1.072 metres sobre el nivell del mar. La població s’estén pel vessant de la muntanya abraçada pels seus més d’1.000 metres de muralla, enmig de la qual s’erigeixen 14 torres defensives, algunes actualment reconvertides en museus.

Actualment són visitables el castell, amb l’entrada del qual es pot accedir al Convent de Sant Francesc i les torres de Sant Miquel.

MORELLA

Actualment: Són visitables el castell, amb l’entrada es pot accedir al Convent de Sant Francesc i les torres de Sant Miquel.
Oficina turisme: Plaza San Miguel, 12300 Morella, Castellón.
Telèfon: 964 17 30 32

​CASA DEL CONSELL
CARDENAL RAM MARQUÉS DE CRUÏLLES CASA PIQUER

MORELLA

Ao llarg dels segles, l'aprofitament dels recursos naturals de l'entorn ha sigut fonamental per als habitants d'Els Ports. Vallibona, envoltada d'immensos boscos de carrasques i roures, ha destacat des de sempre en la producció de carbó vegetal, un producte pel qual es necessitaven treballadors hàbils i sacrificats.

La producció i comercialització del carbó a Vallibona ha sigut bàsica en l'economia dels habitants del municipi, constituint un complement imprescindible en l'economia familiar.

En el centre, situat en l'antiga presó medieval de la població, el visitant pot conéixer l'ofici i les diferents fases i eines per a la seua producció, així com la importància que aquest va tindre en el municipi fins a fa escasses dècades.

MORELLA

Actualment: Pots visitar l'exterior de tots aquests edificis passejant pels carrers de Morella, descobrint en moltes de les seues vies edificis característics.

CINCTORRES

La casa de Santjoans, situada en el centre de la població, entre la Plaça Vella i el Sol de Vila, destaca com a edifici del gòtic civil nobiliari. Va pertànyer a la casa noble de Santjoan, de la qual procedeix el nom d'aquest palau. El cognom prové de Catalunya i es va estendre pel Regne de València a partir de la conquesta cristiana. En nombroses localitats de la zona hi ha hagut cases nobiliàries de Santjoans entre els segles XIII i XV.

A Cinctorres, l'edifici té el seu origen en el segle XV, encara que la seua estructura actual és del segle XVII. Es tracta d'un palau d'estil gòtic aragonés, que es troba molt ben conservat externament. Consta de dues altures i la seua façana és de pedra despuntant un ràfec de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta. A l'interior conserva els escuts heràldics en policromia de les famílies del Palau. En un saló figura un altre escut corresponent a les armes de *Santjoans, personatge natal d'aquesta població molt recordat per la seua lluita contra els invasors francesos. En una altra sala, ja en un pis superior i segurament la més destacable, se'ns presenta tot el paviment i les parets cobertes de ceràmica zoo-mòrfica. Destaquen també les escales interiors, que són de fusta treballada. Actualment és propietat de la Diputació Provincial de Castelló, que la té cedida a l'Ajuntament amb finalitats de museu i activitats culturals.

La porta de fusta és del segle XIX, i a dalt té un escut heràldic en pedra dividit en 5 parts. Cada part representa un símbol heràldic dels Santjoans. Les dos superiors són torres de plata, al centre trobem una àguila de sabre, que representa als *Santjoans de Catalunya. Davall a la dreta dos llops de sabre i a l'esquerra un altre arbre de sinople i el llop de sabre.

CINCTORRES

Actualmente: Alberga el Museo Paleontológico Dinomanía.
Dirección: C/ Sol de Vila 1
Más información: Oficina turismo.C/ Nou, 12318 Cinctorres, Castellón.
Contacto: 964 18 14 28

PALAU OSSET-MIRÓ I PALAU DELS ESCALETS

FORCALL

La plaça Major d'el Forcall configura un espai monumental construït a partir del segle XVI, quan es van erigir les porxades i els seus principals palaus: el Palau Osset-Miró, actualment convertit en Hotel, i el conegut com a palau o casa dels Escaletes, edifici consistorial.

FORCALL

Direcció: Plaza Mayor, 7, 12310 Forcall, Castelló (oficina de turisme), els palaus estan en aquesta mateixa plaça.
Contact: 964 17 10 01

CASTILLO DE LA TODOLELLA

TODOLELLA

Emblemàtic edifici defensiu senyorial del segle XIV que corona la població de la Todolella. La seua interessant estructura i bellesa li dona un atractiu molt especial a la població, que s'estén cap a la falda del suau pujol, donant-li al castell-palau un protagonisme singular.
Al llarg de la seua història, l'edifici ha sigut propietat privada de diverses famílies. Fa unes dècades l'actual propietari, Ricardo Miravet, el va adquirir i el va rehabilitar com el seu habitatge. Recentment, aquest ha establit un conveni amb l'Ajuntament perquè el castell passe a ser patrimoni del poble de la Todolella, per la qual cosa encara no és visitable.

TODOLELLA

Actualment: No és visitable.
Contact: Ajuntamiento. Ed. El Guerrer, Carrer Carretera, 5-7, 12312 la Todolella, Castelló.
Telèfon: 964 17 11 78

OLOCAU DEL REY

Castell erigit en temps medievals a la part alta d’una muntanya al voltant d’Olocau del Rei. Actualment solament es poden apreciar les seves ruïnes, restes d’una construcció de planta irregular amb dos recintes principals, el “sobirà” amb torre prismàtica i aljub, i el “jussà”, que el circumdava, amb una altra torre.

OLOCAU DEL REI

Actualment:  qQueden alguns llenços de muralla i una torre de planta circular.
Més informació: Ajuntament d’Olocau del Rey.

HERBERS

Edifici palatí amb arrels al segle XIV, bressol de grans famílies que van posseir aquest històric senyoriu. Compta amb interessants sales de diferents èpoques i estils, a través de les quals es pot fer un recorregut per la seua història, des de l’enorme nevera medieval i el saló del delme, fins a un impressionant celler, sales renaixentistes del segle XVI, lúgubres presons o el majestuós saló noble.

Va ser propietat d’en Rafael Ram de Viu, protagonista de l’alçament carlista de Morella de 1833 en l’inici de la primera guerra carlista, motiu pel qual va ser afusellat en mans dels lliberals.

HERBERS

Actualment: és visitable  concertant visita guiada.

Ayuntamient: C/del Horno, 27. 

Tlf. 606 14 00 66 / 978 856 602 

turismeherbers@gmail.com

www.herbes.es

bottom of page