top of page
elsports_ruta_iglesias_y_ermitas_morella_1.jpg

RUTA DE LES
ESGLÉSIES I ERMITES

EDIFICIS RELIGIOSOS

Els Ports es un destino con un rico patrimonio religioso, entre el cual el visitante puede saborear interesantes ejemplos de estilos artísticos de diferentes etapas. Con la conquista cristiana, encontramos el germen de iglesias como la de Vallibona, con una torre campanario de influencia mudéjar aragonés, o pequeñas joyas arquitectónicas o escultóricas del románico-gótico en las iglesias de Olocau del Rey o Todolella. La etapa dorada de producción artística de retablos y piezas de orfebrería se desarrolló con el sistema gremial en el gótico, entre los siglos XIII i XVI y fue entonces cuando florecieron impresionantes edificios religiosos como la basílica Arciprestal de Santa María La Mayor, en Morella y otros edificios que serían ampliados o reconstruidos posteriormente. Entre ellos, y con estilo renacentista, se construyó sobre la anterior, la iglesia de Vilafranca del Cid y ya siguiendo los parámetros del barroco, la de Cinctorres. En siglos posteriores se irían construyendo las demás, como la reconstrucción a finales del siglo XIX de la iglesia de Forcall en estilo neoclásico, tras la quema de ésta en la primera guerra carlista.

Además de sus iglesias, Els Ports está plagado de interesantes ermitas, santuarios y otros elementos artísticos religiosos como cruces de término o capillas cerámicas que constituyen el interesante legado artístico religioso preservado hasta la actualidad.

BASÍLICA ARCIPRESTAL SANTA MARIA LA MAJOR

MORELLA

En aquest edifici d'estil gòtic valencià, es pot sentir l'autenticitat de l'arquitectura medieval de les nostres terres.
En el seu interior, destaquen el seu impressionant altar major, d'estil barroc chirrigueresco, així com l'important òrgan barroc, que protagonitza cada any el festival internacional de música barroca. L'accés a aquest es realitza per una impressionant escala de caragol, única en el món, decorada amb altorrelieves de pedra que representen diferents escenes de l'antic i nou testament.
A l'interior de la Basílica, es troba un Museu amb excel·lents peces d'orfebreria, retaules i interessants exemples art religiós produït en els tallers morellanos des del segle XIII fins al XVIII.
En l'extens terme municipal de Morella també trobem nombroses ermites, peirons o el Santurario de Vallivana, on es troba la Verge de Vallivana, patrona de la localitat.

MORELLA

Actualment: Visitable, consultar horaris
Direcció: Plaza Escole Pies, 1, 12300 Morella, Castellón
Telèfon: 964 16 03 79

ESGLÉSIA DE SANTA MARÍA MAGDALENA I TORRE CONJURAR

VILAFRANCA

Magnífic temple del segle XVI d'estil plateresc, que combina en perfecta harmonia elements gòtics i renaixentistes. En la part posterior existeix una torre emmerletada, que forma un únic cos amb la resta de l'edifici i li confereix el peculiar aspecte de fortalesa. En el seu interior està el Museu Parroquial, en el qual es pot admirar una interessant col·lecció d'obres d'art.
A 2 km de la localitat, trobem l'interessant conjunt arquitectònic format per l'ermita del Losar, la hospedería annexa, el porxo, els habitatges i els corrals. Santuari construït en el lloc que compta la tradició que es va trobar la Verge del Losar, patrona de la localitat.

VILAFRANCA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaza De La Iglesia, 1, 
Telèfon: 964 44 14 32

VALLIBONA

En aquest interessant edifici, declarat Bé d'Interés Cultural, es van celebrar entre 1411 i 1414 algunes de les reunions entre el rei Ferran, el papa Benet XIII i el Sant Vicente Ferrer per a intentar resoldre el conegut com a Cisma d'Occident. Probablement arran d'aquests esdeveniments i amb la pertinença de Vallibona a la ciutat de Morella, es va propiciar la riquesa artística que atresora l'Església de l'Asunción, que destaca pels seus arcs diafragmàtics, en els quals se sustenta la sostrada medieval de fusta ricament policromada amb escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies, etc. Tot això configura un cassetonat que ha sigut considerat com un dels més rellevants d'Espanya i encara d'Europa. En el seu interior, trobem també un valuós òrgan del segle XVIII.
La torre-campanar d'estil mudèjar va ser a l'origen una de les torres de defensa de la població quan va estar emmurallada.
En el terme municipal de Vallibona trobem l'ermita de Santa Águeda, considerada un dels millors exponents de l'estil romànic de reconquesta, així com l'Ermita de Santo Domingo, del segle XV.

VALLIBONA

Actualment: visitable, consultar horaris
Telèfon: 964 17 20 20

MONESTIR DE LA VERGE DE LA BALMA

SORITA

És un impressionant santuari construït en la roca. Data del segle XIV i ha sigut un important centre de peregrinació, especialment vinculat a la veneració de la Verge de la Balma, a qui s'atribuïxen poders curatius. Este enclavament, de gran valor històric i cultural, oferix als seus visitants una experiència única, combinant l'espectacular entorn natural del Maestrazgo.

Situat en un impressionant paratge, el santuari es troba literalment encaixat en la paret d'una muntanya. A més de la seua importància religiosa, el Monestir de la Balma és una joia arquitectònica que combina estils gòtics i renaixentistes, envoltat d'un paisatge de penya-segats i vistes panoràmiques del riu Bergants. Ideal per als qui busquen un espai d'història i naturalesa.

SORITA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Sorita, al paratge de La Balma, als afores del poble
Telèfon: 964 17 50 01

CINCTORRES

Edifici d'estil neoclàssic de finals del segle XVIII. Consta de tres naus i creuer, destacant en el seu exterior la seua façana, que juntament amb les dues torres-campanar bessones i altres elements d'aquest mateix estil, fan que siga considerada com el model de major maduresa i esplendor del barroc als Ports.
Tant dins del nucli urbà com al llarg del terme municipal de Cinctorres, es troben les ermites de Sant Lluís, la Verge de Gràcia, Sant Marc o Sant Pere.

CINCTORRES

Actualment: visitable, consultar horaris

Direcció: Plaza Nueva, 12310, Cinctorres
Telèfon: 964 17 20 20

OLOCAU DEL REI

Construïda entre els segles XIII i XIV, destaca en el seu exterior l'elegant portada romànica. Sobre l'estructura gòtica de nau amb capelles laterals i creuer amb cúpula, en el seu interior es troben rics adorns barrocs de *yeserías i esgrafiats del segle XVIII i, en una de les seues capelles, la interessant talla romànic-gòtica del segle XIII de la Verge de la Taronja, autèntic tresor de la població.

OLOCAU DEL REI

Actualment: visitable, consultar horaris

Direcció: Calle Plaza, 1, 12312
Telèfon:  964 17 84 17

TODOLELLA

Ermita situada a 1.100 metres d'altitud en el cim del Queixal de Roc, en la mateixa línia divisòria del terme municipal de la Todolella amb el Forcall. Constitueix un emplaçament incomparable, sent una de les ermites més emblemàtiques i volgudes d'aquestes terres, amb vista panoràmiques espectaculars cap a Cinctorres, La Mata, el Forcall i la mateixa la Todolella. En l'ascensió cap a aquest lloc, a pocs quilómetros, es troba el llogaret de Saranyana.

TODOLELLA

Dirección: Entre el Forcall i la Todolella es troba la pista a mà esquerra que va a la localitat de Sarañana. Seguint la pista 8 quilòmetres, arribem al ermitorio.

LA POBLA DE BENIFASSÀ

El Real Convent de Santa Maria de Benifassà és un monestir fundat per Jaume I el 22 de novembre de 1233, creant-se així actualment ocupat per monges cartoixanes.El monestir està situat al costat de la carretera entre Fredes i la Sénia, al nord-oest de l'embassament d'Ulldecona, Va ser el primer monestir cristià que es va fundar en terres valencianes, arran de la conquesta de la Tinença per Catalunya en 1230. D'estil gòtico-cistercense, és Monument Nacional des de l'any 1931.

LA POBLA DE BENIFASSÀ

Direcció: Passada La Pobla de Benifassà en direcció a La Sénia, apareix un desviament a mà esquerra que porta fins al Convent. Horari de visita, dijous de 13 a 15 hores.

ESGLÉSIA DE SANT BERTOMEU I
ERMITA DE Nª Sª
DEL SARGAR

HERBERS

Edifici palatí amb raíces al segle XIV, bressol de grans famílies que posseïran aquest històric senyoriu. Compta amb interessants sals de diferents èpoques i estils, a través dels quals es pot fer un recorregut per la seva història, des de l'enorme nevera medieval i el saló del delme, fins a un impressionant celler, sals renaixentistes del segle XVI, lúgubres presons o el majestuós saló noble.
Va ser propietat del senyor Rafael Ram de Viu, protagonista de l'alçament carlí de Morella de 1833 a l'inici de la primera guerra carlina, motiu pel qual va ser fusellat a les mans dels liberals.

HERBERS

Direcció: L'Església és a la localitat i l'ermita a dos quilòmetres de la població

ESGLÉSIA DE LA NOSTRA SENYORA DE L'ASSUMPCIÓ

FORCALL

L'origen de la primitiva església gòtica és del s. XIII. Va ser destruïda per un incendi provocat durant la guerra carlina l'agost del 1835 i només es conserven elements com l'absis, finestrals, gàrgoles i una magnífica rosassa a l'exterior, ia l'interior, un presbiteri amb el templet original i falsa girola per darrere . L'actual església és del s. XIX, de nau renaixentista i façana austera. Al seu interior es conserven interessants pintures al fresc del morellà Juan Francisco Cruella. Destaquen també diferents ornaments: casulla del s. XVII, capa de brodats valencians del S. XVI i una talla de fusta del s. XVI. Mereix una menció especial l'espai dedicat a la capella de Sant Víctor Màrtir, on descansen les relíquies. De la sobrietat exterior, l'element més significatiu és el campanar d'estil barroc, datat del 1760 i que amb els seus 55m és el de més altura de la comarca. Construït per José Ayora, és una torre distribuïda en tres cossos i una altíssima rematada. El coronen cinc campanes, cadascuna amb el seu nom i que produeixen tocs característics per a les diferents celebracions o activitats.

FORCALL

Direcció: L'Església és a la localitat.

bottom of page