450 anys de l’Església de Vilafranca

L’Església de Santa Maria de la Magdalena és un magnífic temple del segle XVI d’estil plateresc, que combina en perfecta harmonia elements gòtics i renaixentistes. La seva construcció es va iniciar en 1567 i es va finalitzar el 1572, sota la direcció d’obres de Pere Masseres i Raimon de Pertusa. Aquesta església és una de les primeres i més importants manifestacions renaixentistes del nord valencià, sempre coexistint amb un estil gòtic. L’Església és de planta rectangular amb quatre capelles laterals.

Entre els seus elements més destacats trobem l’altar, amb les dues portes laterals simètriques i la Capella de la Comunió, d’estil barroc, planta centralitzada i amb cúpula. Precisament, aquest punt alberga una de les joies de la mateixa: el Retaule de Sant Miquel, que va pintar Bernat Serra entre 1429 i 1431. Procedeix de l’ermita de la Pobla del Bellestar, la més antiga de Vilafranca.

A la part del darrere hi ha una torre emmerletada, que forma un únic cos amb la resta de l’edifici i li confereix el peculiar aspecte de fortalesa. En el seu interior trobem el Museu Parroquial, en el qual es pot admirar una interessant col·lecció d’obres d’art.

450 aniversari

Aquest any es compleix el 450 aniversari de l’inici de la construcció i des de l’Ajuntament de Vilafranca s’estan organitzant diverses activitats per commemorar-ho. El proper 28 de maig, tindrà lloc una missa presidida pel Bisbe de Sogorb-Castelló, Casimiro López, s’inaugurarà l’exposició “L’Església de Vilafranca, 450 anys d’un tractat renaixentista de pedra” i tindrà lloc un concert a càrrec de la orquestra i cor “Grup de Veus Música Viva”.

 

CARTELL-ESGLESIA-VILAFRANCA.inddRELATED POSTS