Amb la vista a la pantalla i a la muntanya

El teletreball, el model laboral consistent en realitzar les funcions des de casa gràcies a les tecnologies de la informació, fins fa prop de dos anys era una tècnica poc usual a Espanya i ben bé impensable per a les persones residents als Ports. Per a  poder desenvolupar les tasques de manera eficient és necessària una bona connexió a internet. I, en els darrers anys, a poc a poc s’ha anat dotant de fibra òptica a la majoria de pobles de la comarca dels Ports.

Però, deixant de banda els impediments, les persones que han aconseguit teletreballar als Ports es poden sentir molt afortunades. Poder viure envoltats de natura, fer un descans i treure el cap per la finestra i veure paisatges com la Carrasqueta La Guaita, la Roca del Migdia o la Rambla Celumbres, es pot considerar un petit-gran plaer del dia a dia.

Rambla Celumbres.

Sortir a fer la compra i trobar aliments de gran qualitat i de proximitat, la possibilitat de cultivar els treus propis aliments, respirar aire de gran qualitat, passejar de nit baix la llum de la lluna i veure les estrelles, viure totes les estacions als Ports i observar la infinitud de paisatges, saludar-te amb els veïns i veïnes, quedar a fer el café al bar, oblidar-te dels desplaçaments fins al lloc de treball, una gran oferta d’activitats culturals i esportives per a dur a terme per la zona, poder passar més temps amb les mascotes i amb les persones convivents, tenir més temps per fer les tasques de la llar i molts més són els avantatges per a les persones que realitzen aquest model laboral. 

La Mata.

Però quins avantatges té el teletreball per als pobles? En general, combat la despoblació i això… permet als joves impulsar la seua carrera laboral sense haver de marxar a la ciutat en cerca d’oportunitats, permet a les famílies donar als seus fills una educació més personalitzada i amb grans valors a una escola rural, comporta que més persones visquen als pobles i això és de vital importància per a mantenir l’oferta de serveis, provoca un augment de clients a les tendes i bars municipals i, sobretot, una casa oberta més sempre és alegria!

Dissenyar els plànols d’una casa veient com neva, editar unes fotografies mentre cauen les fulles de la tardor i vas per la vesprada a buscar rovellons, tindre la finestra oberta on l’únic soroll és el tic tic tic, clic del teclat i el ratolí. Són realitats que ha portat la pandèmia i que han vingut per quedar-se. I quedar-se a Els Ports és el que fan tots els professionals que han trobat a aquestes muntanyes un espai per obrir la ment i poder projectar la vista a l’infinit. Des d’una finestra només alçar la vista de la pantalla s’obri el paisatge d’Els Ports. I en eixir per la porta només cal caminar o peladejar per passar del treball a la natura. 

La Mata.

Els pobles de la comarca també han estat atents aquests moviments. Estan naixent co-workings privats i públics. És el cas de Querol Assessors a Morella, que està impulsant un espai de trobada de professionals. A Vilafranca, a la seu de la Mancomunitat Els Ports també s’ha habilitat un espai per a qui necessite una oficina temporal. 

Alegria, esperança, vida… això és el que necessiten els pobles dels Ports i una bona forma d’aconseguir-ho és aprofitant la gran oportunitat que ara mateix tenim amb el teletreball. El teletreball dona vida a la nostra comarca i aquesta dona vida a tots els seus residents!

Vilafranca.