Dos dies de danses i tradicions a Forcall

Els Ports és una terra que ha sabut mantenir moltes tradicions i que les mostra amb orgull en les seues festes patronals, un moment únic on veïns i visitants s’uneixen per gaudir del sabor d’allò tan tradicional que ens identifica.

A Forcall, any rere any es representen sis danses tradicionals que protagonitzen joves i xiquets de diferents edats, ballant al compàs  de dolçaina i tabal.

Enguany, les danses es podran gaudir el diumenge 27 i el dilluns 28 a la vesprada, dies dedicats a la Marededéu de la Consolació i Sant Víctor màrtir respectivament.

  • Dansa de les llauradoretes i dansa dels llauradorets. Són les danses en les quals participen els més xicotets del poble. Les xiquetes porten com a indumentària faldetes, davantal i un petit mantó de Manila, també joies i els cabells replegats amb flors. Els xiquets van vestits amb saragüells, camisa i jupetí, del qual penja a l’esquena la representació en miniatura d’un aladre, i al cap, porten un “catxirulo” aragonés, també anomenat “farol”.
  • Dansa dels varetes. Es tracta d’una dansa ballada per vuit xiquets o xiquetes d’edats aproximades entre vuit i dotze anys. Van vestits amb pantalons curs de color blau marí i una espècie de jupetí de color roig i blau cobreix el tors per damunt de la camisa. A les seues mans porten bastons, uns rojos i els altres blaus, que fan sonar xocant-los entre ells al compàs de la música. En arribar a la plaça, formen un petit castell humà coronat per un d’ells, que recita uns versos per als patrons.
  • Dansa dels arquets. També ballada per joves, xics i xiques entre 12 i 15 anys. La seua indumentària consta de pantalons blaus, jaqueta i saragüell, amb unes cintes blanques enganxades pel tors i que cauen per l’esquena en forma de creu. Les cames cobertes amb mitges blanques de calça i al cap una corona amb petites perles de colors. A la mà, un arc cobert amb papers de colors, que es mouen al compàs de la música.
  • Dansa dels dansants. És una de les danses més antigues i estimades a Forcall. Protagonitzada per vuit xics joves fadrins a partir de 17 anys, vestits amb calçó blanc cobert per un mantó de Manila com espècie de falda, uns el porten roig i els altres blanc en honor a Sant Víctor i la Marededéu de la Consolació respectivament. Als peus, espardenya valenciana cordada a les cames, cobertes aquestes amb mitges de calça. Damunt de la camisa blanca, unes cintes cobreixen el tors, representant els instruments de llaurar el camp i al cap, el típic “catxirulo” aragonés o “farol” adornat amb una rameta d’alfàbrega.
  • Dansa de les gitanetes. És una dansa femenina, composta per vuit xiques fadrines a partir dels 17 anys, que ballen amb la mà agafada a una cinta de color, que penja d’una barra central sostinguda per l’únic xic de la dansa (el “barrero”). La seua indumentària consta d’espardenyes de cànem amb vetes de color roig i blau, faldetes i mantó de Manila. Els seus cabells es repleguen amb bonics pentinats decorats amb flors naturals i joies.


RELATED POSTS