El CdT Morella-Els Ports treballa el futur turístic de la comarca

El turisme s’ha destacat com una via econòmica a explotar per localitats d’interior amb exuberants punts patrimonials que atrauen multitud de visites al llarg de l’any. A la comarca dels Ports, allunyada de les grans urbs de la costa, les oportunitats turístiques que ofereix ara són variades, perquè van des de l’oferta cultural, passant per la mediambiental, la gastronòmica i fins i tot l’esportiva. Una clara oportunitat de treball i expansió econòmica i social que, a més, es treballa amb una clara intenció d’afermar-se des del Centre de Desenvolupament i Acceleració Turística (CdT) dels Ports-Morella, un centre de referència del turisme rural que tracta de preparar als seus alumnes per a les oportunitats empresarials del mercat turístic i, a més, repercutir en la millora del nivell de serveis de la comarca. Aquest centre naix com a iniciativa de Turisme Comunitat Valenciana, i s’ha fonamentat amb el pas dels anys com el lloc perfecte per a formar i preparar als més joves de la comarca per a afrontar els reptes del turisme actual i de l’oferta gastronòmica a explotar en el territori.

CdT Morella-Els Ports.

De fet, la creació del centre és una resposta directa davant la major incidència de visitants sobre l’economia local. No és, doncs, una orientació laboral buscada i creada per a un futur dubtós, sinó que naix tenint en compte les possibilitats turístiques de la comarca i el creixement que pot arribar a tindre. La gradual despoblació que ha afectat a molts dels pobles de la comarca també ha compromés molts oficis i serveis bàsics als pobles, reduint les opcions laborals per als i les més joves. El Centre de Turisme Els Ports-Morella també actua en aquesta direcció, com un potenciador de joves que dona les eines necessàries per al seu futur laboral orientat al turisme rural i a la gastronomia.

El mateix centre es considera una residencia-escola on els alumnes s’allotgen en un entorn envoltat de naturalesa. Les naus del Tint i dels Telers de l’antiga Fàbrica Giner es van rehabilitar al costat de la Casa Giner, l’escola i les cavallerisses per a acollir les necessitats del centre d’ensenyament. Les habitacions de la residència compten amb les més modernes instal·lacions, com l’accés a internet, bany complet, armaris i escriptoris. A més, per a afavorir la situació dels estudiants se’ls assigna una pensió alimentària completa, també als alumnes que provinguen de localitats pròximes que no requerisquen d’allotjament. A més, compten amb sala d’actes, aula de tastos, bugaderia, espai de treball compartit, restaurant, cuina i sala de rebosteria. És a dir, espais reformats a l’avantguarda per a repercutir en el futur de la comarca i en el de les persones joves que vulguen dedicar-se al sector serveis.

CdT Morella-Els Ports.

Perquè ara no és necessari emigrar per a estudiar hostaleria o turisme, en totes les seues facetes. La possibilitat d’estudiar a l’interior no sols repercuteix en el nivell dels serveis. Incideix directament en la capacitat del territori per a afermar població i combatre l’èxode rural de joves que no troben satisfets els seus somnis professionals. El CdT combat cara a cara amb la despoblació, i proporciona els millors recursos perquè puguen dissenyar un negoci que aprofite les facultats del territori. L’oferta de cursos que recull el centre van des de la formació en cuina amb productes de proximitat i denominació d’origen valenciana, amb bolets o arrossos; a la formació esportiva amb cursos sobre esports d’aventura amb cordes i la formació turística amb cursos sobre com ser guia turístic o formació en ‘housekeeping’.

CdT Morella-Els Ports.

La intenció de crear un turisme sostenible també influeix en la població que habita el territori i en com es distribueixen els guanys. Amb el CdT establit a Morella, la intenció és que cada vegada més gent dels Ports aprenga i invertisca en el seu propi territori, i que el flux econòmic residisca i gire entorn de la varietat de negocis natius. Cultura, esport, medi ambient o gastronomia són sectors específics que ja es treballen per molts negocis de la comarca. Ara, amb l’espenta educativa del Centre de Desenvolupament i Acceleració Turística (CdT) dels Ports-Morella, el futur turístic queda en bones mans.

CdT Morella-Els Ports.