El nou aspecte de l’orgue de Morella

L’aspecte de l’orgue de Morella ha canviat. Si ja era espectacular, ara s’ha convertit en un element que destaca encara més en el conjunt de la Basílica Arxiprestal de Morella. La Fundació Blasco de Alagón s’està encarregant d’aquesta millora externa i ja gairebé ha finalitzat l’actuació des de la cadireta de l’instrument fins al sostre del temple religiós. En aquestes últimes setmanes de treball, les restauradores estan recuperant la part inferior de l’orgue.

Abans i després de la restauració:

Fotos ©David Gil García

Ací pots veure una galeria de l’estat actual de l’orgue:

L’actuació va començar a finals de 2016 i per a la seva realització s’ha hagut de muntar una bastida de grans dimensions. Els treballs s’han centrat en la recuperació dels colors originals de l’instrument i les pintures de la seva part superior, que estaven molt malmeses a causa de l’aire dels tubs. Ara, aquesta pintura superior és impressionant i ha tret a la llum elements ocults i desconeguts, com uns àngels que toquen instruments antics. Un altre dels elements molt vistosos són les policromies daurades, que ara brillen com fa tres segles. Els colors marfil o blau de l’estructura de l’orgue també s’han netejat i han recuperat el seu espelendor, així com l’aspecte extern dels tubs.

Ara, els treballs estan recuperant el tallat original i les pintures de la part inferior de l’orgue, que estan traient a relluir figures que tenen un gran simbolisme religiós. L’actuació conclourà en les properes setmanes, però ja es pot veure com està quedant aquest espectacular instrument.

Galeria de treballs actuals:

Cal recordar que l’orgue de Morella va ser construït per Turull a principis del segle XVIII i restaurat per Ricardo Miravet en els anys 80 del passat segle. Aquest instrument és un dels orgues històrics més importants de l’antiga Corona d’Aragó i cada any es posa en valor especialment en el Festival Internacional de Música de Morella, que se celebra al mes d’agost.RELATED POSTS