Els miradors més impressionants des d’on gaudir dels Ports

La comarca dels Ports està formada per centenars de camins que desentranyen els paratges naturals i permet que siguen gaudits per veïns, veïnes i visitants. A peu, amb una bici i fins i tot a cavall poden ser recorreguts. És una experiència única, abocar-se a un penya-segat, respirar fort i, amb un colp de sort, veure fauna com la cabra hispànica o el voltor lleonat. Estar al mateix nivell que els paratges, i poder olorar i tocar els seus arbres són pràctiques inoblidables. No obstant això, observar aquests mateixos paisatges des d’alts miradors pot arribar a ser, més si cap, una imatge impossible de repetir. Als Ports hi ha finestres mítiques cap als boscos, barrancs i muntanyes que formen el seu paisatge, com el mirador de la CV-12 de Morella, un punt que proporciona una vista excel·lent de la ciutat i que, en caps de setmana, es pot observar amb les muralles medievals il·luminades d’un dels pobles més bonics d’Espanya.

Morella.

Aquest és un dels mítics miradors, per la seua neta vista cap a l’objectiu final que és la ciutat. D’acord a aquestes característiques trobem un mirador amb vista exclusiva de Forcall. Des de la Mola de la Vila s’observa no sols aquesta localitat dels Ports, sinó que també pots arribar a albirar gran part del seu terme municipal en estar situat a més de 900 metres. A més, Forcall es descobreix durant gran part del temps que es visita la Mola, que és un Paratge Natural Municipal caracteritzat per la presència de cabres munteses i boscos de carrasques. Pujar la muntanya té premi quan s’arriba a una de les seues moles i es veu, al lluny, Forcall i les seues construccions. Igual que en aquest poble, a Vilafranca també es pot gaudir d’una ruta a peu amb premi final d’un excel·lent mirador. Es tracta de la ruta cap al Pla de Mosorro, on abans d’arribar cap a la mateixa planícia ens trobem amb unes extraordinàries vistes de la localitat. Si es continua cap al Pla, allí hi ha construccions de pedra en sec que s’han assenyalat com a Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO.

Si de Forcall i de Morella hi ha vistes meravelloses, de la Mata també n’hi ha. Concretament, des de la Carrasqueta La Guaita, un arbre emblemàtic de la localitat que ocupa el cim de la muntanya just enfront del poble. En aquest cas, ocorre un fet semblant al de la Mola de Forcall. Pujar la muntanya és l’experiència bonica. Integrar-te en el paratge i que t’absorbisca el vent quan bressola les branques de carrasques i pins. La pujada té el premi de les fabuloses vistes, que permeten veure una panoràmica de la Mata i part de la comarca. A diferència del que ocorre amb aquests tres miradors, per a veure la Vallibona es pot agafar la Ruta Botànica que envolta al poble. Amb ella no deixem de veure una fotografia que es mou al ritme que avancen o retrocedeixen els nostres peus. És una foto en moviment que a poc a poc canvia de perspectiva, amb l’ambient del riu Cervol que passa just al costat. De fet, des del mirador del Cervol també es pot obtindre una bonica imatge de la Vallibona, dominada, al lluny, pel seu imperant campanar.

Les fabuloses imatges d’uns certs pobles com Herbeset, Castell de Cabres, el Boixar, el Ballestar o la Pobla de Benifassà -aquests tres últims pertanyents a la Tinença de Benifassà- també es poden capturar conduint per les carreteres que uneixen aquests municipis. Així, entre la carretera de Morella cap a la Sènia es creuen diferents finestres al paisatge amb vistes tremendes cap als esmentats pobles. També cap a les seues muntanyes, moles, barrancs o rius que formen els seus termes municipals i, en definitiva, l’hàbitat de milions d’arbres que cobreixen d’un espés mantell verd cada falda de cada muntanya.

La Pobla de Benifassà.

Castellfort és un altre dels municipis que es poden veure a la distància. Concretament des de la Roca Roja, separada de la Roca Parda per la rambla Celumbres. Tot junt forma un Paratge Natural Municipal que inclou a les localitats de Cinctorres i Portell de Morella al costat de la de Castellfort, replet de pinedes i carrascals que donen recer a cabres hispàniques i multitud d’ocells com a àguiles reals o el voltor lleonat. En tot cas, són només alguns dels millors exemples de terrasses naturals per a l’ús i gaudi de tots els visitants que s’acosten als Ports. Passejar, córrer o pedalar entre els paratges i els paisatges és una sensació indescriptible, però asseure’s en un mirador i capturar amb els ulls panoràmiques de tan alt calibre són imatges que es guarden per sempre en el record.

Rambla Celumbres.