Els Ports, terra de dinosaures

Caminem per les sendes i camins dels Ports. Recorrem els seus carrers i carrerons que entremesclen construccions actuals i algunes de temps remots. Mengem la seua rica gastronomia amb els millors productes de la terra. Però, no obstant això, ni nosaltres ni els humans que abans de nosaltres van habitar aquestes terres com els primers a fer-ho. Almenys, no som els primers a recórrer Els Ports. Fa milers, milions d’anys, éssers de pel·lícula, però molt reals, com són els dinosaures van viure en aquests indrets.

Éssers extraordinaris que, fins a la seua extinció, van deixar la seua empremta en la història d’una terra, una comarca. Una petjada que, ara, tenim l’oportunitat de descobrir en jaciments i museus. Els Ports pot presumir de ser el bressol de tres dinosaures mai abans descoberts, desconeguts fins fa uns anys, i que demostren la seua importància en el món de l’arqueologia i la paleontologia. El Morelladon Beltrani, descobert a Morella, el Poretellsaurus sosbaynati trobat en Portell o el Vallibonavenatrix aparegut a Vallibona són un clar exemple de la riquesa ambiental de la comarca fa uns 130 milions d’anys, en el Cretaci, quan les actuals muntanyes no eren més que pujols al costat de la mar i la seua flora i fauna corresponien a una etapa climàtica i geològica diferents a les actuals.

“Museu Temps de Dinosaures” – Morella.

Cinctorres, Portell, Morella o Vallibona són els quatre municipis en els quals ha aparegut un major nombre de restes òssies d’aquests primitius éssers. Grans, xicotets, carnívors, de terra o de mar… El ventall de restes trobades als Ports és tan ampli que s’han dedicat dos museus a ells.

En primer lloc, el Parc Cultural Dinomanía, de Cinctorres, compta amb tres tipus de recursos centrats en el món dels dinosaures: la Col·lecció Museogràfica, les dino-rutes i el jaciment paleontològic Anna. La Col·lecció Museogràfica se situa en el palau de Sants Joans i en ella s’observa una interessant col·lecció de fòssils descoberts en la localitat, així com diferents elements que permeten conéixer en profunditat el camp de la paleontologia. Les dino-rutes són recorreguts circulars pel terme local amb dades i curiositats. Finalment, el jaciment Anna està musealitzat i és punt d’alguns dels grans descobriments del municipi. A la nostra arribada, ens rep una rèplica del Baryonyx a grandària real, de 8 metres de longitud.

Dinomanía – Cinctorres.

Localitat en la qual s’ha descobert el Morelladon Beltrani, Morella compta, des de fa dècades amb el “Museu Temps de Dinosaures” en el qual, a través de les diferents vitrines, el visitant descobreix el passat cretaci dels Ports. Una època en la qual es van formar les valls que, cobertes d’aigua, van fer possible que una gran quantitat de restes de fauna marina i algues calcàries hagen arribat fins als nostres dies. Entre els murs del Museu es guarden ossos, tresors de la història de la vida, trobats en els terrenys argilencs de la comarca, on destaquen els del Iguanadon.

“Museu Temps de Dinosaures” – Morella.

El descobriment paleontològic més important dels últims temps s’ha donat en Portell. Ací, en el jaciment de Mas de Curolles – II s’han trobat les restes d’una nova espècie de dinosaure, el Portellsaurus sosbaynati. Aquest animal herbívor, s’alimentava de plantes, tenia una grandària de mitjà a gran i és l’espècie de dinosaure més antiga coneguda a la província de Castelló. I és que, s’estima que va viure fa 130 milions d’anys, mentre que el Morelladon Beltrani i el Vallivonavenatrix, descobert en el jaciment de la masia de Santa Águeda de Vallibona, les altres dues espècies descrites a la comarca, tenen entre 126 i 127 milions d’anys d’antiguitat.

Els Ports compta amb un gran nombre de jaciments paleontològics distribuïts per tota la comarca. Visites úniques que permeten conéixer un tros de la història que segueix molt viu. Una experiència cultural que gaudeixen tant grans com xicotets i que, sempre, permet descobrir un nou món ple de coneixement.

Portellsaurus sosbaynati.