Els Ports, una comarca plena d’artesania

Els Ports és i ha estat una zona dedicada al treball del camp, juntament amb les activitats econòmiques de la confecció de l’espardenya a Forcall, La Mata, Todolella i Villores i la confecció de faixes a Cinctorres, Portell i Vilafranca. Tan importants han estat per a la nostra comarca aquestes activitats, que aprofundirem en la història i evolució fins a arribar al seu estat actual als Ports. 

Comencem per l’espardenya! El seu origen està lligat al conreu del camp i de normal es produïa al costat de les zones on la planta creix, als voltants dels rius cabalosos. A la comarca dels Ports, el cultiu del cànem era limitat i d’autoabastiment, però ens arribava matèria primera des de la comarca de La Plana de Castelló, des de Lleida i des de Callosa de Segura a Alacant. A Europa el cànem va ser introduït prop del segle X. Es conserven documents històrics del 1322 que anomenen com s’havia de fer l’espardenya i avui dia, 8 segles després, es manté el mateix procés i s’utilitzen les mateixes eines, només han canviat les mans!

Espardenyes.

El 1792 el Botànic Cavanilles deixa constància a les seus cròniques que a Forcall hi ha 40 espardenyers amb una producció de 24.000 dotzenes anuals. Dades que ens donen una idea de la dedicació d’una part de la població a aquest ofici artesanal.  Si bé és cert que la nostra comarca no era una gran productora de cànem, sí que ho era d’espardenyes. El bon fer i les mans de les persones que es dedicaven amb especial mestria van fer que del Bergantes arribaren espardenyes a València, Aragó, Catalunya i a gran part de la resta de l’Estat.

Fins al 1950 l’espardenya es considera un treball tèxtil, des d’aleshores es considera una activitat associada al calçat i pren una nova direcció. L’espardenya deixa de ser un calçat massiu i s’especialitza en festes, en l’època estival i en aspectes concrets de la moda.

Amb la confecció de les espardenyes, els carrers dels Ports s’omplien de gent de totes les edats treballant el cànem, fent ganxet o cortines mentre es compartien vivències. En un sol carrer podies veure tot el cicle complet. Avui dia això ha canviat i ja no és possible, però en memòria d’aquells anys, hi ha dos museus dedicats a aquest ofici a la comarca: un a Forcall i un altre a La Mata, on també està Iata, una fàbrica i tenda d’espardenyes que segueix amb la tradició.

Iata Espardenyes.

Ara és el torn de la faixa! La importància de la faixa als Ports estava concentrada entre Cinctorres i Portell, sent Portell el poble amb més faixeros de tota la província de Castelló. Aquests es dedicaven a portar la “faixa morellana”, que elaboraven els habitants del seu poble, per tota Espanya, al principi en ruc, després en carros o bicicletes i finalment amb automòbils. 

Des de fa almenys tres segles, la població ha treballat tradicionalment  l’elaboració de faixes. Les dones del poble les confeccionaven primer en els tallers -que posteriorment serien fàbriques- i després en les seues cases per a l’elaboració artesanal dels cordons.

Cordoneres.

Dels faixeros van nàixer rellevants empresaris del sector tèxtil que es mantenen vigents. Actualment, a Vilafranca es conserva una fàbrica de faixes que segueix en funcionament i s’encarrega d’elaborar les faixes per a les colles castelleres de Catalunya, entre d’altres. 

Tal va ser la presència i importància de la confecció i comercialització de les faixes que a Cinctorres en honor als faixeros se’ls va plasmar en una escultura “El cinctorrano que se va pero siempre vuelve al pueblo” i tant a Cinctorres com a Portell hi ha museus dedicats als teixidors; el Museu de la Faixa i Museu Tèxtil “La Rosaleda”, respectivament. 

Telers, fils, panells informatius, vells exemplars i molt més als museus de cada poble. Es recomanable trucar abans de visitar-los a les oficines municipals i a les de turisme. El mateix amb la tenda d’espardenyes. No perdes aquestes oportunitats per a conéixer de primera mà els antics oficis que tan fonamentals van ser per als avantpassats dels Ports. Visita la comarca i coneix la seua artesania.

Museu de la Faixa – Cinctorres.