Els Sexennis del franquisme, baix la mirada de José Pascual

La Sala del Justícia de l’Ajuntament de Morella acull una exposició de l’Arxiu Pascual amb fotografies de dues dècades durant el franquisme del Sexenni i l’Anunci. Així, la mostra fa un recorregut per l’evolució d’estes festes i ens permet veure com han canviat les decoracions o les pròpies festes. Però Manifestacions festives populars durant el franquisme. Els Anuncis i Sexennis de Morella 1939-1958 també ens permet entendre com ha canviat la societat.

Per exemple, una qüestió que s’aprecia amb claretat són els homenatges que feia el règim a personalitats durant les dècades dels 40 i 50. Uns homenatges on queda palesa l’actitut de control i vigilància, ja que no es feia res sense la preséncia de l’Església, la Guàrdia Civil i les èlits econòmiques locals.

A l’exposició també veiem diversos estils fotogràfics que José Pascual dominava, com l’estudi i els reportatges més socials. Amb ells, veiem també com han anat canviant les festes. Trobem alguns altars de la Mare de Déu repartits pel poble ja no es fan, veiem com es decoraven els carrers o les carrosses de l’Anunci i podem veure la diferència respecte als moments actuals.

Sens dubte, recòrrer l’obra de José Pascual i, també de Praxedes Querol qui complementa l’exposició amb algunes fotografies també cedides a l’Arxiu, suposa un recorregut per diversos Sexennis i Anuncis,que ens traslladen a altra època. A una etapa de dictadura i control, que es deixen veure en algunes d’estes fantàstiques imatges.

José Pascual

José Pascual (Morella, 1894-1960) és un dels primers fotògrafs professionals de Morella. Va començar a treballar cap a 1910 i és deixeble de la família de pintors Cruella, els primers que fotografien la ciutat, abans de la tercera guerra carlista.Pascual treballa el retrat, però també el paisatge, l’inventari d’edificis i obres d’art, com el reportatge periodístic o festiu. Va treballar professionalment en diferents mitjans de comunicació i va participar activament en el món cultural.

Les fotografies de José Pascual tenen una gran importància per conèixer més a fons la història de la comarca dels Ports. L’arxiu fotogràfic, la biblioteca i el seu estudi va ser adquirit als hereus per l’Ajuntament a principis dels 90 i posteriorment la família ha anat completant aquest fons.



RELATED POSTS