ELS PORTS DE CINEMA
I LITERATURA

INSPIRACIÓ

D’ESCRIPTORS…

L’apassionant història de Els Ports i els seus racons amb encant han estat font d’inspiració per a nombrosos escriptors i directors de cinema. Sobre aquesta comarca s’ha escrit en nombroses novel·les, llibres històrics, científics, poètics… Escriptors de la talla de Manuel Vázquez Montalbán, Pío Baroja, Camilo José Cela, Joan Fuster o Vicent Andrés Estellés referents de la literatura espanyola i valenciana, han trobat la seva font d’inspiració a la comarca de Els Ports.

REFERENTS DE LA LITERATURA

LLIBRES,

NOVEL·LES, CONTES…

Així, són molts els llibres que narren fets històrics de la comarca, moltes novel·les de ficció que recorren els pobles de la comarca i fins i tot contes infantils que ens ensenyen les festes i tradicions. Alguns dels llibres escrits sobre personatges històrics de la comarca dels Ports han aconseguit importants premis. Per exemple, la història de la Pastora que va escriure Alicia Giménez Bartlett Que nadie te encuente, Premi Nadal 2011, o La filla del capità Groc, de Víctor Amela, Premi Ramón Llull 2016. Aquesta era la tercera novel·la de Víctor Amela, després de El Càtar Imperfecte, que mostra com va transcórrer la vida de Guillem Belibasta a Els Ports, i Amor contra Roma, que se centra en el passat romà de la zona.

HISTÒRIA

NOVELAS DE

LA COMARCA

Un dels autors de referència de l’actual narrativa valenciana és Joan Andrés Sorribes. Escriptor que ha publicat diverses novel·les basades en fets reals, que transcorren a Els Ports, com La forja de Lesera (2000), Noverint Universi (2000) o Pedres marcades (2015). També en els últims temps, autores locals com Elena Moya o Conxa Rodríguez han publicat novel·les que transcorren a la comarca, com La mestra republicana i Piano a quatre mans.

TERRA I LLIBERTAT

TERRA I

LLIBERTAT

Pel que fa a Els Ports de cinema, cal destacar el rodatge de Terra i Llibertat (Land and Freedom, Ken Loach, 1995), pel·lícula que va competir per la Palma d’Or a Cannes i que va ser un gran èxit de crítica. Va guanyar el FIPRESCI a Cannes, el César o el premi a la Millor Pel·lícula Europea de l’Acadèmia de Cinema Europea. Pel·lícula rodada a les muntanyes de Els Ports, entre Morella i Mirambel, i que narra la lluita d’un jove comunista arribat de Liverpool durant la Guerra Civil Espanyola. Altres pel·lícules que s’han rodat en aquestes terres són Amanacer de un sueño (Freddy Mes Franquesa, 2008), amb Héctor Alterio i Alberto Ferreiro, “Tramontan”a (Carlos Pérez, 1991), amb Emma Suárez i Jorge Sanz, En brazos de la mujer madura (Manuel Lombardero, 1996) o “Fin” (Jorge Torregrossa, 2012), amb Clara Lago i Maribel Verdú. En els vuitanta també es va fer famosa la série Clase media, amb Antonio Resines i Charo López, rodada també en aquesta zona.