Les danses del Sexenni

Les danses posen un color i so especial al Sexenni. El dia de l’entrada de la Mare de Déu i cada dia del Novenari desfilen pels carrers de la localitat, lluint indumentàries colorides i tradicionals i donant uns passos que sorprenen a tots els espectadors. Aquí expliquem cadascuna de les danses que seran protagonistes en el Sexenni.

Els Torneros
La dansa dels Torneros és, sens dubte, el ball més emblemàtic de les festes. Està integrat per joves que desfilen vestint riques indumentàries de reminiscències florentines. És la dansa de la ciutat i una de les més belles i elegant. Els torneros caminen alçats acompanyats per la música de tambor i gaita, els seus passos es creuen per realitzar espectaculars salts, en els quals realitzen un gir de 180º graus en l’aire, i jocs malabaristes amb una vara.

Llauradors i Llauradores
Els Llauradors, gremi que integra ramaders i agricultors, ofereix una de les danses més coloristes. Nou xiquets i nou xiquetes, vestits de llauradors porten mantó de manila i sombrerets triangulars. Ballen a ritme de castanyoles i músiques tradicionals de gaites i tabals, fent els típics caragols.

Teixidors, Arts i Oficis
El gremi d’Arts i Oficis, un dels més antics, ofereix dues danses protagonitzades per nens i nenes. La dansa de Teixidors és un homenatge a la tradició tèxtil d’aquesta terra, els nens, elegantment abillats i tocats amb barrets de feltre, dansen al voltant d’un pal de cinta de colors, teixint i desteixint les seves cintes de colors.
La dansa d’Arts i Oficis representen vells oficis de sabater, sastre, impressor, ferrer, cadirer, fuster, obrer… La gràcia infantil dansa amb cèrcols de flors, interrompent per representar davant del públic aquests oficis. La colorista indumentària dels vestits i les corones amb flors que porten en els caps és un altre punt d’atracció.

El Carro Triomfant
Aquest element és de gran bellesa. És un carro majestuós, pintat per l’artista morellà Cruella al segle XIX amb frescos a l’oli d’al·lusions celestials i portant a xiquets i xiquetes, d’1 a 4 anys d’edat, vestits d’àngels. És el principal element del Gremi de Professions, Indústria i Transport.

La Reina Esther i el quadre de Heroïnes
El gremi de Comerç desfila incorporant el majestuós quadre figuratiu de les Heroïnes Bíbliques. conegudes per Les Reines són un grup de joves que representen a personatges de la història del poble d’Israel, dones de l’Antic Testament. Desfila la Reina Esther, acompanyada per Judit, Jael, Maria i Abigail, i nenes representant a Sefora, Betsabé, Raquel, Sara, Rebeca i Ruth. Les indumentàries són espectaculars. En el cas de ‘les reines’ són vestits realitzats a força de artesanals brodats de pedreria, amb filatures daurades i platejades.

La Corroquina
El gremi de la Gent Gran viurà el seu tercer Sexenni, després que naixés fa dotze anys. Aquesta celebració de la gent gran compta amb la dansa de la Corroquina, ball típic de la cultura popular que interpreten joves abillats amb antics vestits morellans. A més, la seva jornada tornarà a celebrar-se en el que es deia “Dia de la Marquesa” i aquest any recuperaran la “Jota de Morella”, que fa dècades que no es ballava.

Les Gitanetes
És la dansa del Gremi de la Joventut que protagonitza l’últim dia del Novenari de la Mare de Déu de Vallivana. Està integrada per joves que ballen entrellaçant cintes de colors que porta un jove elegantment abillat. Les indumentàries són colorista i originals, així com els ornaments i tocats dels pentinats.RELATED POSTS