Què ens fa
diferents?

POBLES BONICS

ARRELS I TRADICIÓ

LLEGAT ÚNIC

El temps sembla congelat en la comarca dels Ports. Terra amb història, que manté les seves arrels i tradicions i que ofereix un llegat únic. En el seu extens territori, que limita i comparteix arrelament amb el Maestrat i el Matarranya, trobem nombroses localitats, masies, ermites, peirons, santuaris, construccions civils … que són testimoni del pas del temps.

Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, amb Xiva, Ortells, la Pobleta i Herbeset, Olocau del Rei, Palanques, la Pobla de Benifassà, amb El Boixar, Coratxà, el Ballestar i Fredes, Portell , amb Les Alberedes, Sorita, Todolella, amb Saranyana, Vallibona, Vilafranca, amb la Pobla del Bellestar i Villores són localitats que guarden història i permeten gaudir de la tranquil·litat d’una comarca viva.

UN PATRIMONI ÚNIC

LLEGAT I HISTÒRIA

DINOS-CASTELLS-PEDRA EN SEC

Els Ports ha sabut conservar l’impressionant llegat que li ha donat la seva història. Terra de dinosaures, de pintures rupestres, de jaciments romans, de castells, esglésies, batalles o palaus. La gran importància d’aquesta regió al llarg de la història ha fet que avui dia puguem gaudir d’un patrimoni únic.

Recórrer dels Ports és també descobrir espectaculars construccions de pedra en sec, masies, ermites, santuaris … Nombrosos racons que convidar a conèixer una història comuna extraordinària.

UNA HISTÒRIA APASSIONANT

ENCREUAMENT DE CAMINS

VALÈNCIA-ARAGÓ-CATALUNYA

Els Ports, situat al centre de l’antiga Corona d’Aragó, ha estat terra d’encreuament de camins i també de frontera. Aquesta comarca té una gran consistència històrica i una personalitat molt forta, existint delimitada des de l’època medieval. En aquesta regió va començar la Reconquesta del Regne de València, que donaria pas a uns segles marcats per la rivalitat, la lluita, les guerres i batalles. A la independència de nou viles de Morella al segle XVII, li seguirien diverses guerres com la de Successió, el francès, les carlines o la Civil. Conflictes que han deixat episodis de gran importància i que han marcat la història de la comarca.

UNA GASTRONOMIA EXQUISIDA

TRADICIÓ I MODERNITAT

MATÈRIA PRIMA DE QUALITAT

Els Ports té una gastronomia típica de muntanya. Aquesta comarca té el major nombre d’explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana, el que crea un paisatge singular i atorga una matèria primera excel·lent. Basada en aquesta tradició agrícola, en els camps, els cultius, les muntanyes i les ramaderies, trobem una cuina que s’ha transmès de generació en generació i que s’adapta a les noves tendències per oferir els productes de tota la vida amb un toc innovador .

NATURA IMPRESSIONANT

MUNTANYES I VALLS

TURISME ACTIU

Els Ports és natura. És una regió travessada per valls i muntanyes, que dibuixen un paisatge impressionant. El pas del temps ha configurat una orografia espectacular, perfecta per als amants de la natura i el turisme actiu. De nord a sud i d’est a oest, des del la Tinença de Benifassà a Vilafranca i des del Maestrat al Matarranya, els boscos, rius, valls i serralades omplen de zones verdes el territori. Un espectacle natural, que viu les seves èpoques de màxima esplendor a la primavera i la tardor.

AVENTURA I ESPORT

SENDERISME + BTT

PATRIMONI NATURAL

La singular orografia dels Ports el converteix en un lloc ideal per a la pràctica del turisme actiu. En totes les localitats hi ha rutes de senderisme que permeten descobrir paisatges únics. Els Ports també s’està consolidant com un lloc ideal per a la pràctica del BTT, ja que les sendes d’aquesta regió combinen els trams lúdics per als amants d’aquest esport en entorns bucòlics, amb un patrimoni impressionant.

Saltapins permet l’oci i aventura familiar, caminant per sobre dels arbres i gaudint de les seves llargues tirolines a Morella. Escalada, espeleologia, rutes a cavall, curses organitzades … són alguns dels serveis atractius dels que es pot gaudir a la comarca.

FESTES SINGULARS

CELEBRACIONS SINGULARS

PATRIMONI CULTURAL

Als Ports trobaràs festes singulars, amb una tradició de diversos segles que posa en valor la cultura de les diferents localitats.

UNA SITUACIÓ SINGULAR

MUNTANYA VS COSTA

TAN LLUNY, TAN PROP

La comarca dels Ports es troba en una situació singular, envejable per a molts. Zona de muntanya, amb moltes de les seves localitats situades a més de 1000 metres d’altitud, però a poc més de 40 minuts de la costa. Allunyada de les grans ciutats, en plena muntanya, on la tranquil·litat i l’assossec s’uneixen per gaudir dels pobles, les gents i els paisatges d’una comarca única.

EL VALENCIÀ I EL MÓN AGRARI

EL VALENCIÀ I EL MÓN AGRARI

UNA COMARCA AGRÍCOLA I GANADERA

La gent dels Ports i la seva forma de parlar, utilitzant el valencià com a llengua mare, és un element clarament diferenciador respecte a altres territoris. A més, aquesta és una de les comarques amb un major nombre d’explotacions agrícoles i ramaderes de la Comunitat Valenciana.