Esdeveniments
Culturals

Una selecció dels esdeveniments que pots viure a “Els Ports”

ESDEVENIMENTS

DELS PORTS

A la comarca de Els Ports pots gaudir depenent de l’època de l’any diferents tipus d’esdeveniments, teatre, cinema, actuacions, festes … entre altres.

MOSTRA DE TEATRE
CAPSIGRANY

La Mostra de Teatre Capsigrany va nàixer a l’any 2000 per reivindicar la cultura i oferir una programació de qualitat en un poble com Vilafranca del Cid, aillat dels gran nuclis de població. Este pas, que era molt ambiciòs, s’ha consolidat en el temps i ha convertit a esta mostra de teatre en tot un referent cultural a la provincia de Castelló.

La programació de la Mostra de Teatre Capsigrany sempre és ambiciosa i compta amb importants obres de teatre, tan de grups que són promeses com de grups totalment consolidats.

APLEC
DELS PORTS

L’Aplec dels Ports és la manifestació reivindicativa, cultural i festiva on participen vuit pobles de la comarca. Cada any, un d’ells s’encarrega d’organitzar l’esdeveniment, programant tot tipus d’activitats amb la finalitat de reivindicar la cultura, la llengua i la identitat de la seva gent, així com exigir a les administracions un millor tracte, visibilitzant els problemes d’aquests xicotets nuclis rurals: despoblació, carreteres deficitàries, escassos centres d’atenció sanitària, manca de recursos a les escoles rurals, etc.

Els seus inicis es remunten a 1978, any en el qual alguns joves de la comarca van convocar una reunió a Todolella per tractar els problemes als quals estaven sotmesos, reivindicar els seus drets i fomentar el sentiment de pertinença a una comarca, a una història comuna, dignificar el fet de ser persones nascudes en un àmbit rural, amb una llengua, cultura i tradicions homogènies.

Any rere any es van anar succeint aquestes reunions, completant progressivament amb les danses de cada població i altres elements del ric patrimoni de la comarca i amb actuacions musicals per donar-li un caràcter festiu a l’esdeveniment. Així, després de gairebé quaranta anys de trajectòria, l’Aplec dels Ports continua tenint el gust reivindicatiu amb el què va néixer, havent assolit paral·lelament la consideració de veritable festival musical, amb uns matisos molt especials, en l’organització del qual participen de manera altruista tots els habitants de la població amfitriona, des dels més joves fins a la gent gran.

Gràcies a la seva important i llarga trajectòria, així com pels seus valors democràtics i la seva aportació a la defensa de la llengua i la cultura valencianes, aquest esdeveniment comarcal ha estat reconegut amb el premi Vicent Ventura 2015 de la Universitat de València i el premi Huguet a Valencià de l’Any 2016.

L’Aplec dels Ports se celebra l’últim cap de setmana del mes de juliol.

  • Lloc: rotatiu, cada edició en una població diferent.
  • Dates: últim cap de setmana del mes de juliol.
  • Més info: aplecdelsports.com

MOSTRA DE CINEMA RURAL
“AL NOSTRE RITME”

Mostra de cinema amb pel.lícules que tenen com a tema central, d’una manera o altra, les diverses maneres de vore l’entorn rural i viure-hi.

Es programen pel.lícules que mostren situacions que es poden donar al nostres pobles, que mostren les reflexions dels autors respecte al medi rural, oferint diferents punts de vista per enriquir la vida cultural i social de la comarca.

Es pretén així afavorir l’alfabetització audiovisual, seleccionant llargmetratges, curtmetratges, documentals i cine d’animació i, sempre que siga possible, en versió original.

  • Lloc: Vallibona. Ermita de Sant Domingo – Alberg La Pastora.
  • Dates:
  • Més info:

FESTIVAL DE TITELLES
PORTSXINEL·LA

Festival comarcal d’espectacles de  teatre de titelles que es realitza en diferents pobles de la comarca dels Ports  units per l’art, per la complicitat i l’espectacle, en una cita que  mai a tingut una referència igual en la Província de Castelló.

Portsxinel.la naix amb la voluntat de portar la cultura a una  de les comarques més llunyanes de la costa, programant diferents espectacles al llarg dels dos caps de setmana que composen les vacances de Setmana Santa.

EARLY MUSIC
MORELLA

Academia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista que situa Morella com un enclavament únic al voltant de la recuperació de la música antiga i del seu context històric.

Música de trobadors, cant gregorià, música de les tres cultures de la mediterrània, polifonies religioses, repertori tradicional, conferències, tallers didàctics, exposicions o visites guiades formen part de la proposta.

La Capella de Ministers és l’entitat organitzadora, una entitat que li dona l’excel.lent dimensió acadèmica a l’esdeveniment.

FESTIVAL INTERNACIONAL
DE MÚSICA DE MORELLA

Festival amb més de 30 anys de trajectòria que gira al voltant de la música barroca, amb l’espectacular orgue de la basílica de Santa María la Major com a protagonista.

MORELLA NEGRA
(COM LA TRUFA)

Festival literari que coincideix amb les jornades de la trufa (enllaç amb “jornades gastronòmiques”). En aquest, es reuneixen autors i lectors de novel.la negra per a gaudir d’una programació d’allò més variat: xerrades, visites guiades, premis literaris i menús temàtics.

  • Lloc: Morella
  • Anual
  • Dates:
  • Més info: