RES PUBLICA LESERENSIS: L’orgull arqueològic de Els Ports

S’aproxima la desena edició de la Fira ibero-romana de Forcall, un esdeveniment que fou creat per donar-li visibilitat i valor entre veïns i visitants a La Moleta dels Frares o de Libori, considerat el jaciment arqueològic més important de la província de Castelló.

Situat en una petita mola al terme municipal de Forcall, en ell es va generar un petit nucli de població amb arrels en l’edat del bronze, que culminà amb la formació d’una ciutat en temps romans anomenada Lesera, l’esplendor de la qual va esdevindre al voltant del segle I, després que August li concedira l’estatut de municipi romà.

Les seues restes foren descobertes en l’any 1876 per Vicente Molinos, propietari del mas i el terreny al voltant d’aquest, i Nicolàs Ferrer y Julve, gran aficionat a les antiguitats i membre fundador de la Societat Arqueològica Valenciana.

En un principi es va creure que es tractava de Bisgargis, l’antiga capital dels ilercavons citada per Ptolomeu, teoria rebutjada en l’actualitat per no haver-se trobat cap document epigràfic que ho confirme. No obstant això, a finals dels anys ’70, gràcies a l’estudi de l’epigrafista alemany Geza Alföldy amb la col·laboració de l’historiador forcallà Josep Eixarch Frasno d’un fragment d’ara votiva procedent de Lesera –  i conservada actualment a Morella – va fer que la ciutat que ací va existir s’identificara definitivament amb el nom de Lesera.

Placa que es pot veure a la casa Piquer de Morella

Al llarg de la seua història, son vàries les campanyes d’excavacions que s’han succeït, les úniques que han permés tindre una idea aproximada de l’estructura de la ciutat en temps romans i que han aportat interessants materials, alguns dels quals son visitables a la modesta Col.lecció Museogràfica de Forcall.

Per visitar el jaciment o a aquesta col.lecció, es poden concertar visites guiades a l’Oficina de Turisme.

A més a més, any rere any la fira permet al visitant gaudir de xerrades informatives al voltant d’aquest patrimoni, d’espectacles d’època i paradetes de mercat artesanal a la majestuosa plaça de Forcall, que es converteix en el fòrum de Lesera, així com visitar de manera gratuïta les restes d’aquest interessant jaciment que forma part de l’importantíssim patrimoni arqueològic de Els Ports.

Programa d'actes de la Fira Ibero-romanaRELATED POSTS